Srbija želi trgovati optužnicama za ratni zločin

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je kako bi Srbija, nakon što je odustala od kaznenog progona Tihomira Purde, trebala postaviti pitanje Srba koji su na hrvatskim popisima optuženih za ratne zločine.

U izjavi koju prenosi srbijanska agencija Beta, Dačić je kazao kako odustajanje od progona Purde mora biti praćeno isto tako žestokim postavljanjem pitanja što je sa Srbima koji su, kako tvrdi, bez argumenata optuženi i osuđeni u Hrvatskoj.

Srbija bi se, kako je rekao, trebala ponašati kao i druge države te se brinuti o svojim građanima. “Ne možemo odustati od Ganića i Purde, a da pritom stotine ljudi budu na takozvanim optužnicama”, kazao je Dačić.

Dodao je kako Srbija može postaviti pitanje reciprociteta u političkim i diplomatskim odnosima s drugim državama.

Beta također prenosi izjavu zamjenika predsjednika vodeće oporbene Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, da je Srbija poražena i ponižena postupkom najviših državnih tijela koja su obustavila kazneni progon Purde.
Vučić je upitao ima li izvršenje zločina veze s dobrosusjedskim odnosima, kako su rekli predstavnici srbijanskog ministarstva pravosuđa, i znači li to da zbog toga ne treba goniti zločince.

“To znači, Purda je počinio zločin, ali budući da hoćemo dobrosusjedske odnose onda nije važno što je počinio zločin. Ili ako nije počinio, zašto ste ga onda kazneno gonili”, kazao je Vučić.