Jurišić Čolaku: Učinite sve kako bi se spriječilo izručenje Tihomira Purde

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP BiH, uputio je ministru pravde BiH Bariši Čolaku otvoreno pismo u kojem ističe da je ono “ujedno, poziv i molba da poduzmete sve potrebne mjere kako bi se spriječilo izručenje Tihomira Purde srbijanskom pravosuđu”.

“Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine je u više navrata putem medija apelirala na sve nadležne organe Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine glede rješavanja slučaja vukovarskog branitelja Tihomira Purde. S obzirom na Vaše ovlasti koje imate kao ministar pravde Bosne i Hercegovine, upućujemo Vam otvoreno pismo”, piše Jurišić.

“Tihomir Purda nije na popisu 40 hrvatskih branitelja koje Srbija traži zbog navodnog ratnog zločina, a s čijim imenima je upoznato hrvatsko pravosuđe. Slučaj Tihomira Purde je zatekao Vladu Republike Hrvatske i zabrinuo sve branitelje Vukovara. Postalo je očito kako više niti jedan preživjeli branitelj Vukovara nije siguran, bez obzira s koliko je časti, dostojanstva i ponosa branio svoj grad i svoj narod.

Unatoč činjenici kako komunikacija između srbijanskog i hrvatskog tužiteljstva nije na potrebnoj razini te se građane RH uhićuje na prepad, Vlada Republike Hrvatske je učinila vrlo malo glede rješavanja ovog problema. Kako se iz informacija dostupnih javnosti može shvatiti, jedino što je Republika Hrvatska učinila za Tihomira Purdu jeste da je digla ruke od njega.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u četvrtak je objavilo kako Hrvatska od BiH neće tražiti Purdino izručenje jer je na temelju dokumentacije iz Srbije ocijenjeno kako nema osnova da se protiv njega pokrene kazneni progon. S obzirom da Vlada RH, unatoč činjenici kako nema osnova za kazneni progon Tihomira Purde, nije uspjela urediti s Republikom Srbijom da odustane od svog licemjernog i opasnog nauma, apeliramo na državne organe Bosne i Hercegovine te na Vas osobno, da poduzmete sve što je moguće kako Purda ne bi bio isporučen Republici Srbiji.

Hrvatska stranka prava BiH je već javno uputila pitanje, temeljem čega srbijansko tužiteljstvo uzima sebi za pravo podizati optužnicu protiv hrvatskog državljanina zbog navodno počinjenog djela na teritoriju Republike Hrvatske?

Poštovani ministre, zbog Tihomira Purde koji je jasno poručio kako se protivi izručenju Srbiji, zbog svih onih koji su dali život braneći svoj narod, zbog časti hrvatskih branitelja i zbog mira njihovih napaćenih obitelji, apeliramo i molimo – ne dopustite izručenje vukovarskog branitelja onima, koji su taj grad zauvijek zavili u crno”, stoji u Jurišićevu pismu.