Video igre su vrlo opasne po mentalno zdravlje djece

Ako vam djeca puno vremena provode s video igricama, to bi vas trebalo zabrinuti. Naime, kad je riječ o video igrama i djeci, najbolje rješenje je – umjerenost.

Djeca koja su opsjednuta video igrama mogla bi postati ovisnici i pokazivati znakove mentalnog oboljenja, navodi se u jednom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Pediatrics. Međunarodni znanstveni tim dvije je godine pratio oko tri tisuće učenika osnovnih i srednjih škola i otkrio da su oni koji su najviše vremena provodili uz igre imali i najveće probleme.

Dr Michael Manos psiholog je na kliničkoj dječjoj bolnici u Clevelandu, u Ohiou: “Studija je prva s ovakvim nalazom. Pokazala je da djeca koja igraju igre do patoloških razmjera imaju povećani stupanj depresije, povećani stupanj anksioznosti i povećani stupanj društvene fobije. Također, kad bi prestali igrati patološki, depresija, anksioznost i društvena fobija bi se smanjile.”

Djecu koja imaju te simptome ovisnika znanstvenici su nazvali “patološkim igračima.” Jedna je grupa za igricama provodila oko 31 sat tjedno, dok su ih njihovi vršnjaci iz druge grupe igrali oko 19 sati tjedno. Nakon što su usporedili djecu iz dvije grupe, znanstvenici su zaključili da djeca u prvoj kategoriji imaju veću šansu da pate od neke društvene fobije.

Jedan od zaključaka studije je i to da su djeca koja su više impulzivne prirode i koja se ne osjećaju ugodno u društvu druge djece provela više vremena uz video igre, kaže Manos: “Logično je da će dijete koje je depresivno ili pretjerano nemirno željeti igrati video igre jer je to za njih ‘sigurni teritorij.’ To bi im moglo riješiti simptome depresije i aksioznosti.”

Međutim, studija je pronašla da je odvikavanje djece od te navike zapravo smanjilo depresiju i ostale simptome. “Treba napraviti samo jedno: ograničiti vrijeme igranja. No, djeca koji su patološki igrači tome će se opirati. Zbog toga će roditelji možda morati potražiti pomoć psihijatra,” kaže Manos.

Američka akademija za pedijatriju preporučuje da se manjoj djeci video igre, sjedenje za kompjutorom ili televizija ograniče na jedan sat dnevno. Za srednjoškolce preporuča se maksimalno dva sata. Međutim, Američka udruga proizvođača softvera za zabavu izjavila je da se ne slaže s rezultatima studije, i tvrdi da je istraživanje – “pogrešno.”

Izvor: Glas Amerike