Jurišić: Predsjednik Federacije bit će iz HSP-a BiH

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić smatra da če u Federaciji BiH vlast biti uspostavljena već za mjesec, mjesec i pol dana te da će HSP-u pripasti dužnost predsjednika FBiH.

“Mogu reći da će iz HSP-a BiH biti predsjednik Federacije. Ne bih sada o imenima, ali to je mjesto koje treba pripasti HSP-u. Mislim da se do sada mehanizam predsjednika FBiH vrlo malo koristio i da je doneseno mnogo zakona koji su na štetu građana, ponajprije Hrvata”, izjavio je Jurišić za “Večernji list”.

Što se tiče uspostave vlasti na razini BiH, Jurišićev smatra da će SNSD i SDP BiH morati sjesti i dogovoriti se, jer se bez njih neće moći formirati vlast.

Odgovarajući na pitanje hoće li predsjednik Vijeća ministara biti Hrvat, Jurišić je rekao da je HSP “uvijek bio jasan u stavu da bi predsjednik Vijeća ministara trebao biti Hrvat”.

“Činjenica jest da je SDP osvojio 300 tisuća glasova, kao i to da oni polažu pravo na to. No, s druge strane, činjenica je i da je na tom mjestu u proteklom mandatu bio Srbin, a prije njega Bošnjak te da sad hrvatske stranke polažu pravo da to bude Hrvat. Druga je stvar je li nužno da to bude baš Hrvat iz HDZ-a BiH”, rekao je Jurišić te dodao kako ne isključuje mogućnost da bi predsjedatelj Vijeća ministara mogao biti netko iz HSP-a BiH.

Međutim, dodao je, “ja osobno nemam apetite biti na tom mjestu. Ostajem u Zastupničkom domu.” [HRijec]