Đapo: Lagumdžija je odbacio sve principe i počeo brutalnu borbu za fotelje

Fahrudin Đapo, glavni i odgovorni urednik informativnog programa TV1, u svome komentaru objavljenom sinoć u Dnevniku TV1 izrazio je razočarenje potezima koje vuče SDP BiH i predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija.

U komentaru, koji prenosi Dnevni avaz, Đapo je između ostaloga rekao:

“Iako je od listopadskih izbora prošlo gotovo stotinu dana i probijeni su svi zakonski rokovi za formiranje vlasti na razini države – izlaz iz političke agonije se ne nazire. Sada je već očito – građani su i ovaj put povjerovali olakim obećanjima i velikim frazama a na kraju dobili jedno veliko – ništa. Najodogovorniji za, prema mišljenju mnogih, najveću poslijeratnu političku krizu u našoj zemlji je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Iako je izbornu kampanju vodio pod sloganom ‘država za čovjeka’, onoga trenutka kad su objavljeni rezultati izbora, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, opijen trijumfom, odbacio je sve principe i počeo brutalnu borbu za fotelje, pozivajući za partnere čak i baštinike Karadžićeve politike – SDS.

Ultimativno se proglasivši jedinim kandidatom za mandatara Vijeća ministara, protiv sebe je odmah okrenuo čvrsti savez Dodika i Čovića, koji inzistiraju na nepisanom poštivanju duha Bosne i Hercegovine prema kojemu bi sljedeći državni premijer morao biti Hrvat.

Krije li se, međutim, iza svega pakleni Lagumdžijin plan, najavljen prije nekoliko mjeseci izjavom da on BiH vidi podijeljenu ‘na zapadnu i istočnu Njemačku’, odnosno Federaciju i RS, pri čemu sebe vidi kao neprikosnovenog vladara u Federaciji BiH?

Lider SDP-a očito bježi od odgovornosti za sudbinu države. On pokušava gurnuti Stranku za BiH i SBB da preuzmu teret budućih sudbonosnih odluka, ali optužujući ih unaprijed da s Dodikom i Čovićem dijele BiH. Istovremeno, neskrivenom slašću mjerka najvrednije resurse u Federaciji, poput Telekoma ili energetskog sektora, čiju je prodaju već najavio u federalnoj platformi za formiranje vlasti.

Javnost je prozrela ovaj perfidni pokušaj. Stav Stranke za BiH je potpuno jasan: Ističu da nikad, pa ni sada, nisu bježali od odgovornosti za sudbinu BiH, dijalog svih relevantnih faktora smatraju neophodnim, ali ostaju konstruktivna i principijelna oporba. Radončićev SBB u svojim stavovima izražava zabrinutost za sudbinu zemlje ukoliko se što prije ne formira vlast na državnom razini, inzistirajući na dogovoru Dodika i Lagumdžije.

Lagumdžija je pred izborom: ili će se vratiti za stol i razgovarati sa ostalim legitimnim izbornim pobjednicima ili će morati proglasiti bankrot vlastite politike. Uostalom, zar nije upravo lider SDP-a, dok je bio u oporbi, gotovo svakodnevno pozivao vladajuću petorku da proglasi bankrot, ako se ne mogu dogovoriti.

On se s Dodikom ne može dogovoriti čak ni to da mu pročita tzv. platformu…”