Kako je Dubravka Šuica zaradila milijune? Do 2000. je živjela u stanu od 60-tak kvardata, a danas….

Dubravka Šuica
Foto: Mathieu Cugnot / European Union 2014 – source:EP

Dubravka Šuica, buduća povjerenica Europske komisije (EK) za demografiju i demokraciju, do 2000. godine je bila profesorica engleskog jezika, sa suprugom, pomorskim časnikom, i kćeri živjela je u stanu od 60-ak četvornih metara na predjelu Gruž.

A onda se bacila u politiku, u kojoj je plivala kao riba u vodi – čelno mjesto u Dubrovniku, Sabor, EU parlament, brojne komisije, radna tijela, delegacije, posvuda se snalazila. Desetljeće i pol kasnije vrijednost obiteljske imovine procjenjivana je na više od pet milijuna eura. U obiteljskom vlasništvu Šuice imaju vilu na Pločama u Dubrovniku, kuću u Cavtatu, kuću na Pelješcu, stan u Lapadu, stan u Zagrebu, vikendicu u Risovcu u BiH, jahtu u vrijednosti od 500 tisuća američkih dolara, vinograd i šumu te dva auta – Opel i Volkswagen, piše Express.

Prema imovinskim karticama objavljenima na stranicama Europskog parlamenta, cijelu je karijeru izgradila na pozicijama javne službenice; kao profesorica, ravnateljica gimnazije, potom saborska zastupnica i gradonačelnica s primanjima od tisuću do pet tisuća eura bruto. U viši platni razred, do deset tisuća eura bruto, ušla je tek kao zastupnica u Europskom parlamentu (EP), objavio je Gong.

Na pitanje kako je stekla imovinu koja znatno premašuje njezina primanja u javnoj službi Dubravka Šuica još uvijek nije jasno odgovorila. Tijekom sjednice saborskog odbora gdje joj je to pitanje postavljeno, pozvala se na imovinske kartice u arhivi Sabora gdje je, kako je objasnila, sve navedeno. Ti podaci, međutim, i dalje nisu objavljeni.

Jedna od tvrtka s kojom je, prema Gongovim informacijama, Šuica povezana i u sudskom registru navedena kao prokuristica od osnivanja 2006. godine jest Dube, za iznajmljivanje brodica i jahti. Tvrtku je osnovao suprug Stijepo Šuica i prema dostupnim financijskim izvještajima od 2008. godine, samo je u 2011. poslovala s dobitkom.

Usprkos tomu, tvrtka je u 2009. godini dobila zajam od 1,7 milijuna kuna koji nije odobren od kreditnih institucija, točnije nema nikakvih podataka od koga je novac došao. Konkretno, tvrtka koja je 2008. imala ukupne prihode ispod 50 tisuća kuna, i gubitak poslovne godine u iznosu većem od 300 tisuća kuna, uspjela je dobiti zajam od gotovo dva milijuna kuna. Ne zna se niti od koga, niti pod kojim uvjetima – a uložila ga je, pokazuje bilanca, u nabavku dugotrajne imovine.

Dube je nakon toga u 2010. uspjela smanjiti svoje gubitke, u 2011. čak nešto i zaraditi, da bi 2012. ponovo zaključila s gubitkom, koji je u 2013. narastao do milijun kuna. Ovaj dug je, sudeći prema podacima iz bilance, pokriven iz stavke dugotrajne imovine čija je vrijednost u 2012. iznosila 1,5 milijuna kuna, a u 2013. nula. Nakon 2013. tvrtka nije imala prihoda.