Središnji se trg u Ogulinu od danas nosi ime generala Petra Stipetića

General Petar Stipetić - potpisivanje predaje 21. kordunskog korpusa

Središnji se trg u Ogulinu od danas zove Trg Petra Stipetića, a otkrivanje ploče novoimenovanog trga s imenom generala Stipetića proteklo je svečano u sklopu dana grada i blagdana Uzvišenja Sv. Križa.

Nakon što je otkrila ploču s imenom svog oca, Vesna Stipetić izrazila je zahvalnost gradu Ogulinu što je njezinom ocu iskazao tu čast i što se trudi sačuvati uspomenu na njega i njegovo djelo, javlja HRT.

“Posebna mi je čast što mogu svjedočiti o izuzetno časnom čovjeku s mnogo vrlina koji je zadužio sve građane RH, kojeg je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izabrao za hrvatskog gromobrana, najzahtjevniju zadaću profesionalnog časnika, pri predaji neprijateljskog 21 korpusa agresorske vojske u Oluji”, rekao je general pukovnik Marijan Mareković. Istaknuo je da je Stipetić i nakon toga u visokim zapovjedništvima HV-a donosio sudbonosne odluke, ponekad bolne i s neugodnim iskustvima.

Izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj rekao je da se ovim činom odaje počast generalu Stipetiću kao jednom od stupova stvaranja Hrvatske vojske koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata i stvaranju moderne hrvatske države kojeg ćemo pamtiti kao vojnog stručnjaka i stratega, te kao časnog, mudrog i jedinstvenog čovjeka.

Na otkrivanju ploče trga s imenom generala Stipetića bio je, među ostalim, i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković.

“Petar Stipetić je najveći časnik kojeg je imala Hrvatska vojska, najveći i najbolji operativac u bivšoj državi i puno je učinio za ovu državu, a koja mu to nikada nije honorirala na pravi način te ga je puno puta zatajila”, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, autor HRT-ova dokumentarnog filma General i džentlmen.

Za novi Trg Petra Stipetića rekao da je važan da se ne zaboravi čovjek koji je oličenje skromnosti, poštenja i simbol jedne bolje Hrvatske koju, nažalost, još uvijek nismo doživjeli u punom smislu.

Blizak suradnik Petra Stipetića, pomoćnik za sigurnost Miroslav Vidović, rekao je da postavljanje ploče i imenovanja trga doživljava kao gestu koju je general Stipetić zaslužio i u ratu i u miru jer je za domovinu Hrvatsku maksimalno davao sebe.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović izrazio je ponos što je general Stipetić Ogulinac te najavio da će se kip Golubica premjestiti na novo mjesto te da će Trg Petra Stipetića uz sve dosadašnje priredbe dobiti i neke nove prigodne sadržaje, javlja javlja HRT.

Foto: Hrvatski generalski zbor