Kina će za šest godina ekonomski nadjačati Ameriku!

Kina će za manje od šest godina ekonomski premašiti Sjedinjene Američke Države (SAD), navodi se u sužbenom istraživanju kineske akademije znanosti, a do 2049. postati najmoćnija država na svijetu, prenose u srijedu kineski mediji.

U dokumentu se navodi da će kinesko gospodarstvo biti moćnije od američkog do 2019. godine, a da će “međunarodni status” Kine biti jači od američkog do 2049. godine – stogodišnjice osnivanja Narodne republike Kine.

Prema istom izvještaju Kina je jedanaesta zemlja na svijetu po zdravlju, odmah iza Kostarike, dok je Švedska na vrhu liste najzdravijih nacija.

Za sada nije moguće dobiti tekst ovog izvještaja od kineske Akademije znanosti.

Međunarodni analitičari kažu da su decenije ekonomskih reformi i otvorenosti tržišta za strane investicije od siromašne i pretežno poljoprivredne zemlje napravili drugu ekonomsku silu u svijetu, poslije SAD-a.

Analitičari očekuju da ekonomija Kine premaši američku u prvoj polovini ovog stoljeća, prenose agencije, ali procjenjuju da će SAD ostati bogatije po glavi stanovnika obzirom da u Kini živi 1,3 milijardi stanovnika.