SPC odlikovala ratnog zločinca Vojislava Šešelja! Haag ga proglasio krivim za progon Hrvata

Foto: SRS

Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je orden Svetog vladike Mardarija osuđenom ratnom zločincu i lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, priopćeno je danas iz te stranke, a javlja televizija N1.

Šešelju je u ime vladike Longina orden dodijelio vladika bački Irinej, koji je, kako se navodi u priopćenju, tom prilikom poručio da mu je “pripao dio časti i ugodna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božjeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo suvremenika, Svetoga brata Mardarija”.

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on “kao nedostojan” primi ovo visoko crkveno odlikovanje, stoji u priopćenju SRS-a.

Lider radikala dodao je i da kada je svojevremeno boravio u Americi, Кanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe “podijeljene, zavađene na krv i nož”.

“Ja sam se trudio, na svakom mjestu gdje sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovno ujedini, i imao sam prilično uspjeha. Prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo Srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne”, rekao je Šešelj.

Vojislav Šešelj je pravomoćnom presudom Haškog suda iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.