Komšić i stranka za BiH kritizirali Josipovića

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kritizirao je jučerašnju izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji je, govoreći o stanju u Libiji, rekao da je Hrvatska u posebno osjetljivoj situaciji jer graničimo s BiH u kojoj živi puno muslimana, da se nada da se taj sukob, naročito u Libiji, neće utjecati na odnose različitih nacionalnosti u BiH i u susjednim zemljama, da je zabrinut zbog toga što je u BiH bilo radikala, posebno tokom rata, te da se nada da je “lokalno muslimansko stanovništvo samosvjesno, da razumije i dijeli evropske vrijednosti i cijeni dobrosusjedsku saradnju.”

“Volio bih da ova izjava gospodina Josipovića nije tačno prenesena ili da je izvučena iz konteksta. Ako je točna, onda mi je zaista žao što poslije toliko komunikacije i ostvarenih kontakata koje smo imali Josipović još uvijek ne razumije odnose koji vladaju u BiH”, kazao je Komšić za Sarajevo-x.com.

“Po mnogome ovo me podsjeća na stavove nekih bivših političara susjednih zemalja, koji su svoju pogrešnu procjenu i politiku u BiH već platili političkim i historijskim porazom. Uopće gledano, mislim da ova izjava čini više štete ‘nemuslimanima“ u Bosni i Hercegovini kao i samoj Bosni i Hercegovini, nego što donosi političke koristi autoru ove izjave”, naglasio je Željko Komšić.

A Stranka za BiH, osvrćući se na Josipovićevo izražavanje bojazni od moguće radikalizacije muslimana u BiH, istićče kako Josipović prešućuje činjenicu da je u proteklom ratu “ulazak grupa s Bliskog istoka mogao osigurati samo hrvatski režim Franje Tuđmana”.

Iz Stranke za BiH priopćeno je da je “Tuđman svojim tajnim službama, uz pomoć nekih stranih, imao neke posebne ciljeve spram tih grupa, posebno spram BiH kao države”. Stranka za BiH ističe da Josipovićeve izjave imaju određene političke ciljeve vezane za ustavni poredak BiH, njenu stabilnost, ali i konkretne namjere o aranžmanima za formiranje vlasti u postizbornoj BiH.

“Josipovićevaa izjava i način na koji je nemire u Libiji povezao s Bošnjacima, kao jednim od konstitutivnih naroda u BiH, iznenađuje mnoštvom nerazumijevanja, dvosmislenosti i loše političke volje prema bošnjačkom narodu i cijeloj BiH”, smatra Stranka za BiH.