Koptski papa Shenouda III. najavljio tri dana posta i molitve

Tisuće ljudi sudjelovalo je u ponedjeljak u katedrali Sv. Marka u Kairu na pogrebu ubijenih u nedjeljnim sukobima između kopta, muslimana i vojske. Službu je predvodio poglavar Koptske pravoslavne Crkve papa Shenouda III. Među koptske prosvjednike u Kairu umiješale su se nepoznate osobe, “za čije će se zločine sada prozivati sve kopte”, rekao je Shenouda III.

U priopćenju za javnost Koptski pravoslavni patrijarhat ogradio se od bilo kakvog nasilja, te su najavljena tri dana posta i molitve za kršćane. U sukobima 9. listopada vojska je prvi puta koristila nasilje protiv prosvjednika.

Među žrtvama su bili i muslimani, koji su se na trgu našli ne samo kao pripadnici snaga sigurnosti, nego i kao prosvjednici. Glavni povod prosvjeda u pretežno koptskoj četvrti Kaira bio je napad na crkvu koja se gradi u pokrajini Assuan.

Prosvjedovalo se zbog nedovoljne zaštite kršćanske manjine od islamskih ekstremista i zbog sporog reagiranja sigurnosnih službi privremene vojne vlasti. U kasnim večernjim satima u ponedjeljak 10. listopada, kako prenosi agencija Kathpress, na ulicama je još uvijek bilo puno egipatskih kršćana. [kta/ika]