Kroz srpske logore prošlo 3000 žena i 500 djece

Zatočeni Hrvati - srpski logor

Za mučenja i silovanja žena u srpskim koncentracijskim logorima tijekom Domovinskog rata još nitko nije odgovarao, istaknuto je na tribini o stradanjima žena u srpskim koncentracijskim logorima, održanoj u subotu u Novinarskom domu u Zagrebu.

Tribinu su organizirali Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i udruga žena u Domovinskom ratu. Za ta stradanja žrtve nisu dobile ni pravilnu zadovoljštinu i obeštećenje, rečeno je na skupu, koji se prvi put u Hrvatskoj bavio problematikom stradanja žena u srpskim konclogorima.

Predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak rekao je kako je skup posvećen onome što bi svi trebali znati – a riječ je o ženi kao žrtvi rata, Podsjetio je da je u brojnim logorima u Srbiji i pod srpskom kontrolom bilo oko 30.000 osoba, među kojima čak 3000 žena i oko 500 djece.

Žene zatočene u tim logorima prošle su brojna mučenja, silovanja i ponižavanja. Rehak je naglasio da su svjedočenja tih žena tema za organizacije za zaštitu ljudskih prava i za Državno odvjetništvo.