Hrvatska mijenja granice devet od ukupno deset izbornih jedinica

Granice devet od ukupno deset izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj doživjet će veće ili manje korekcije prije sljedećih parlamentarnih izbora, piše Vjesnik.hr.

Razlog su prevelike razlike u broju birača. Prema zakonu o izborima zastupnika, odstupanje ne smije biti veće od pet posto, a sadašnje je stanje takvo da odstupanje u broju birača između najnapučenije IX. jedinice i III. koja ima najmanje birača iznosi 22,8 posto.

Predložene promjene granica izbornih jedinica u subotu je prihvatilo Predsjedništvo HDZ-a, bez iznošenja detalja, budući da se prijedlog prije slanja u Vladinu i saborsku proceduru najprije mora usuglasiti s koalicijskim partnerima, što se očekuje ovaj tjedan.

Predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor rekla je tek da se prijedlogom uspjelo postići da odstupanja u broju birača u svakoj od jedinica budu 2,78 posto, a prema riječima ministra uprave Davorina Mlakara, u svakoj jedinici bilo bi oko 408.000 birača.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je da prekrajanje teritorija izbornih jedinica koje predlaže HDZ predstavlja izmjenu izbornog zakonodavstva, pravila i to godinu dana prije zadnjeg roka za parlamentarne izbore. “To je odstupanje od dosadašnjih pravila, dobre parlamentarne prakse, pravne države i poglavlja 23, rekao je Milanović

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić odgovorio je da “izmjena Zakona o izbornim jedinicama ne mijenja izbornu proceduru ni izborna pravila, već se radi o provođenju odluke Ustavnog suda”, ustvrdivši da Milanovićeve izjave ukazuju na strah od gubitka izbora.