Lado i Tanec najavili tri zajednička koncerta, u Slavonskom Brodu, Zagvozdu i Splitu

Foto: Press

Počinje ljetna turneja dvaju nacionalnih ansambla – Lado i Tanec, koji će ovaj tjedan održati tri zajednička koncerta.

Svi koncerti održat će se na otvorenom, a Lado i Tanec publici će pružiti najbolje od hrvatske i makedonske tradicijske umjetnosti. Koncerti će se održati u sklopu najvažnijih kulturnih događanja u Republici Hrvatskoj.

Premijerna izvedba koncerta Lado i Tanec bit će u četvrtak, 14. srpnja 2022. u Slavonskom Brodu u 21 sat. Koncert će se održati na platou Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić, u sklopu 33. Brodskog glazbenog ljeta.

Nakon koncerta u Slavonskom Brodu, druga postaja je Zagvozd u subotu, 16. srpnja gdje će ansambli nastupiti na Trgu glumaca u 21 sat na 25. Glumcima u Zagvozdu.

Ulaz na oba koncerta je slobodan. Vrhunac turneje nastup je na 68. Splitskom ljetu u nedjelju, 17. srpnja 2022. U posebnom ambijentu splitskog Sustipana, dva ansambla dat će presjek svojih najpoznatijih, antologijskih koreografija.

Posebnost splitskog koncerta je i nastup FA Jedinstvo, jednog od najstarijih kulturnih udruženja u Hrvatskoj, koji će biti svojevrsna uvertira u scensku reprezentaciju Lada i Taneca, koji na scenu donose dvije potpuno različite kulture. Ulaznice za splitsku izvedbu dostipne su online putem službene stranice manifestacije 68. Splitsko ljeto.

Lado i Tanec, čije ime simbolizira makedonski narodni ples (oro), odavno su prepoznati kao ambasadori vlastitih zemalja po cijelome svijetu.

Ovaj folklorni crossover dokaz je ne samo predanosti i neumornog pristupa radu, gotovo stalnom propitkivanju sraza povijesti i budućnosti kroz tradicijsku umjetnost, već se postavlja kao zalog za budućnost, simbolika suradnje i ujedinjenja na točki gdje oboje uživaju neupitan status izvrsnosti – plesu. Vidimo se u Slavonskom Brodu, Zagvozdu i Splitu!