ODLUKA JE PALA: Hrvatska primljena u eurozonu, objavljen je i tečaj zamjene kune za euro

Vijeće Europske unije danas je donijelo tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla uvesti euro 1. siječnja 2023. Time se dovršio postupak u Vijeću kojim će se Hrvatskoj omogućiti da postane članicom europodručja i da od sljedeće godine upotrebljava zajedničku valutu EU-a – euro.

“Želio bih čestitati svojem kolegi Zdravku Mariću i cijeloj Hrvatskoj na tome što su postali 20. zemlja koja se pridružila europodručju. Uvođenje eura nije utrka, već odgovorna politička odluka. Hrvatska je uspješno ispunila sve potrebne gospodarske kriterije te će od 1. siječnja 2023. plaćati u eurima”, poručio je češki ministar financija Zbyněk Stanjura, čija zemlja trenutačno predsjedava Europskom unijom

U jednom od triju pravnih akata utvrđena je stopa konverzije između eura i hrvatske kune u iznosu od 7,53450 kuna za 1 EUR. To odgovara trenutačnom središnjem tečaju kune u tečajnom mehanizmu (ERM II).

Hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se na društvenim mrežama objavom u kojoj stoji: “Ostvarili smo strateški cilj – Hrvatska postaje članica eurozone 1. siječnja 2023.! Uvođenje eura učinit će naše gospodarstvo otpornijim i dugoročno povećati standard građana. Članstvo u europodručju Hrvatskoj donosi veću sigurnost u krizi!”