Lagumdžija: Do ljeta ćemo naći rješenje za prolazak kroz Neum

zlatko-lagumdzija-ministarMinistar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je kako je uvjeren da će njegova zemlja i Hrvatska do ljeta naći rješenje koje će osigurati nesmetani prolaz i slobodno putovanje kroz područje Neuma i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju te kako će tome biti posvećen i sastanak ministara vanjskih poslova dvije zemlje koji se treba održati u veljači.

“Nastavit ćemo tragati za najboljim modalitetima da BiH ne ostane “odsječena”, Hrvatska “prepolovljena”, a granica između dvije zemlje nedefinirana. Možemo to apsolvirati do ljeta ove godine”, izjavio je Lagumdžija. Podsjetio je kako se stručni timovi sastaju svaka tri mjeseca u Bruxellesu u sklopu trilaterale BiH-EU-Hrvatska.

“Zahvaljujući tome uspjeli smo dobrim dijelom riješiti pitanje našeg slobodnog pristupa luci Ploče nakon što Hrvatska uđe u EU. Uskoro započinjemo razgovore o svim aspektima teritorijalnog povezivanja Hrvatske u području Neuma”, kazao je Lagumdžija konstatirajući kako je i Hrvatska počela postupak ratificiranja sporazuma o granicama. Istaknuo je kako su sve to važni pomaci iako se o njima ne govori pretjerano.

Komentirajući stanje u regiji Lagumdžija je kazao kako su verbalnim sukobima značajno doprinijele izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Ministar vanjskih poslova BiH drži kako je to sada i Nikoliću jasno, baš kao što je i svima jasno da je povezivanje umjesto razdvajanja “nova regionalna paradigma” jer nove podjele nikome nisu u interesu.