Schwarzenberg: Beneš bi danas zbog sudetskih Nijemaca završio na Haaškom sudu

Karel-SchwarzenbergUoči drugoga kruga predsjedničkih izbora u Češkoj ljevičar Miloš Zeman i konzervativac Karel zu Schwarzenberg posvađali su se oko – protjeranih Nijemaca. Schwarzenberg je pri tome ustvrdio da bi Eduard Beneš danas završio na Međunarodnom sudu, javlja Deutsche Welle.

Verbalni sukob dvojice starije gospode vrlo je žestok. Bivši socijaldemokrat, 68-godišnji Zeman, koji je svoju stranku napustio u svađi 2007., gotovo 25 godina nakon kraja komunizma smatra se uzdanicom ruralnih slojeva stanovništva, koji su bili gubitnici demokratskih promjena. A osam godina stariji konzervativni Schwarzenberg popularan je među mlađim gradskim stanovništvom. On je predsjedavajući konzervativne partije TOP09. U vrijeme komunizma živio je u egzilu u Austriji i Njemačkoj. Nakon sloma komunizma bio je šef diplomacije od 2007. do 2009., a nakon izbora 2010. ponovo je na funkciji ministra vanjskih poslova.

Schwarzenberg osvaja simpatije mladih prije svega zbog otvorene kritike dosadašnjeg predsjednika, nacionalistički neoliberalnog Vaclava Klausa koji je stao na stranu ljevičara Zemana.

“Njih dvojica već godinama tvore kartel moći”, ustvrdio je Schwarzenberg prošle nedjelje nakon što je izbila svađa oko “pravoga češkog patriotizma”. Povod je, javlja Deutsche Welle, bila Schwarzenbergova izjava o spornim Benešovim dekretima.

Edvard Beneš je bio češki predsjednik koji je potpisao dekrete o izgonu sudetskih Nijemaca iz Češke nakon Drugog svjetskog rata i oduzimanju njihove imovine.

Schwarzenberg je osudio protjerivanje Nijemaca. “Mi smo primijenili princip kolektivne krivice”, rekao je dodavši: “Danas političari i generali bivše Jugoslavije zbog takvih postupaka završavaju na Međunarodnom kaznenom sudu.”

Za Zemana je to bio “skandal”, jer je po njegovom mišljenju aktualni ministar vanjskih poslova “jednog zaslužnog predsjednika nacije diskreditirao kao ratnog zločinca”. Predbacio je Schwarzenbergu da govori kao “Sudetak”, što je pogrdni naziv za sudetske Nijemce, koje je ranije nazivao “Hitlerovom petom kolonom”.