Lagumdžija: S dva HDZ-a mogu razgovarati samo o Platformi

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da SDP ne prihvaća koaliciju o raspodjeli fotelja po načelu dvije bošnjačke, dvije hrvatske i dvije srpske stranke i potvrdio da će potpisnice platforme uskoro krenuti u formiranje vlasti u Federaciji BiH “bez obzira na blokade” HDZ-a i HDZ-a 1990.

Lagumdžija u je Mostaru, gdje se na radnom ručku sastao sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, predsjednikom HSP-a Zvonkom Jurišićem i predsjednikom Narodne stranke Radom za boljitak Mladenom Ivankovićem-Lijanovićem, rekao kako je njegova stranka spremna razgovarati, ako predsjednici SDA Sulejman Tihić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić žele razgovarati o Platformi koju su potpisale SDP, SDA, HSP i NSRB.

“Ako bilo tko želi da pravi koaliciju o raspodjeli fotelja po načelu dvije bošnjačke, dvije hrvatske i dvije srpske stranke onda je to bez SDP-a, jer smo mi i hrvatska i bošnjačka i srpska stranka”, rekao je Lagumdžija.

Tihić se nakon ovog sastanka susreo sa Čovićem i Ljubićem, a Lagumdžija je rekao novinarima da ovom razgovoru ne prisustvuje, jer je “za SDP jedini pravi projekat platforma četiri stranke”, te istaknuo da je neprihvatljivo što dva HDZ-a u Federaciji BiH i dalje blokiraju uspostavu vlasti.

Prema priopćenju NSRB, radni ručak je bio otvoren i za druge političke opcije osim SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, jer je očito da se cijeli proces ne može provesti bez prethodne uspostave vlasti u BiH na svim razinama.

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NSRB, izjavio je da ova koalicija neće tolerirati blokadu HDZ-ova. “Mi smo danas dogovorili da ćemo završiti proces formiranja vlasti, a neka onda visoki predstavnik odluči tko je u pravu a tko u krivu – oni koji koče proces ili oni koji žele završiti implementaciju vlasti”, rekao je Lijanović.

“U vezi sazivanja sjednica Doma naroda ostali smo jasni i dosljedni, stranke potpisnice će dovršiti proces, a onda je na visokom predstavniku odluka jesu li u pravu oni koji koče proces formiranja vlasti ili oni koji ga žele završiti”, zaključio je Lijanović.