Lagumdžijin "miloševićevski" marš kroz institucije

Bit je sadašnjeg Lagumdžijina djelovanja namjera da Hrvatima, kao konstitutivnom narodu u BiH, oduzme prava koja mu prema postojećem ustavu i Daytonskom sporazumu pripadaju te da ih de facto pretvori u nacionalnu manjinu

Piše: Marko Barišić | Vjesnik.hr

Vođa bosanskohercegovačkog SDP-a Zlatko Lagumdžija realizirao je prije nekoliko dana svoje prijetnje da će u Federaciji BiH uspostaviti vlast bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda. Učinio je to, međutim, kršeći postojeći ustav, brojne zakone te Daytonski sporazum čime je još jednom dao za pravo onima koji ga, očito ne bez valjana razloga, već dulje nazivaju bosanskim Miloševićem.

Kao što je potonji svojedobno “institucionalno ili izvaninstitucionalno” uz pomoć politički podobnih kadrova, otjelovljenih u liku Sejde Bajramovića, kidao spone na kojima je opstajala tadašnja Jugoslavija, tako sada i Zlatko Lagumdžija, korak po korak ali uporno, uništava krhke niti na kojima egzistira sadašnja Bosna i Hercegovina.

Jedno od glavnih načela BiH je triju konstitutivnih naroda, a jedno od najvažnijih temelja svake demokracije poštivanje je većinske izborne volje birača, kako na razini države, tako i kada je riječ o svakom pojedinom narodu. Međutim, baš poput nekada Miloševića, i Lagumdžija sada udara u ta dva temeljna stupa. Koristeći se samo, barem zasad, političkim nasiljem i ne držeći puno do pravne regulative, formirao je vlast u većem entitetu BiH, Federaciji, ignorirajući većinsku političku volju hrvatskog naroda.

Time je ugrozio ionako krhku političku stabilnost u BiH i izazvao krizu koja bi tu državu ponovno mogla dovesti na naslovne stranice stranih medija. Provođenjem takve politike Lagumdžija, zajedno s onima koji sudjeluju u njegovu opasnom projektu, ugrožava ne samo ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH, nego direktno potkopava i krhku ravnotežu uspostavljenu Daytonskim mirovnim sporazumom.

S obzirom na takve učinke, bilo bi vrijeme da i odgovorni iz međunarodne zajednice, koja još uvijek – očito ne bez razloga – ima patronat nad BiH, zaustave te političke procese koji zapravo vode prema ugrožavanju dostignute razine političke stabilnosti u BiH. Ako se to ne učini na vrijeme, Lagumdžijin marš kroz institucije ili izvan njih, uzrokovat će kaos koji će se teško kasnije staviti pod kontrolu.

Bit je sadašnjeg Lagumdžijina djelovanja namjera da Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, oduzme prava koja mu prema postojećem ustavu i Daytonskom sporazumu pripadaju te da ih de facto pretvori u nacionalnu manjinu. S obzirom na takve nakane i postupke, vrijeme je i da odgovorni iz međunarodne zajednice zaustave takav “miloševićevski” marš kroz institucije te Lagumdžiju i njegove sljedbenike stave na mjesto koje im, prema postojećem ustavu i zakonima, pripada.