Lajčak: Ne smije se dopustiti "izmišljanje nekih naših Srba i Hrvata"

Ravnatelj odjela za Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj službi za vanjske poslove Europske unije Miroslav Lajčak izjavio je kako je međunarodna zajednica zabrinuta međustranačkim sukobima oko uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini te je pozvao na poštivanje demokratskih načela ali i legitimnih prava svih konstitutivnih naroda u toj zemlji.

U intervjuu što ga je objavio sarajevski tjednik “Slobodna Bosna”, Lajčak je kazao kako ni jedna politička stranka ne može pretendirati na predstavljanje cijelog jednog naroda, no također se prema njegovim riječima ne smije dopustiti “izmišljanje nekih naših Srba i Hrvata” kako bi se formalno poštivao ustav.

“U takvoj situaciji postoji rizik da u novoj vladi i parlamentu sjede ljudi koji imaju pravu nacionalnost no ne i legitimitet jer za njih nisu glasovali predstavnici toga naroda”, kazao je Lajčak aludirajući na stajališta Socijaldemokratske partije BiH (SDP), koja za sebe u novoj vlasti osim bošnjačkih traži i ministarska mjesta rezervirana za hrvatske i srpske kandidate. Upozorio je kako bi se ovime BiH uvela u još dublju krizu.

Vlast koja bi i u Federaciji BiH i u državi bila uspostavljena bez potrebnog političkog dogovora ne bi bila učinkovita i suočila bi se s blokadama te bi uzalud potrošila cijeli mandat, Lajčakovo je stajalište.

Na Lajčakove reagirao je SDP, priopćenjem u kojem kaže da su Lajčakove izjave sramotne te da on relativizira stajalište SAD i EU izraženo početkom tjedna kada je upozoreno da HDZ BiH i HDZ 1990. blokiraju uspostavu vlasti u BiH. U priopćenju SDP-a ističe se kako je vjerojatno riječ o Lajčakovim “privatnim stajalištima”.

Imajući u vidu rezultate Lajčakovog mandata kao visokog predstavnika u BiH, u SDP-u kažu da ih ne bi iznenadilo da se radi o njegovom privatnom stavu, koji je u skladu s njegovim dosadašnjim djelovanjem.

“BiH nije niti će ikada biti obični zbroj tri etničke skupine”, navodi SDP, uz podsjećanje kako je na proteklim izborima povjerenje toj stranci dalo 290 tisuća građana BiH koji “ne žele biti samo pripadnici svoje nacije”. “To je nova realnost u BiH koju svi moraju poštovati, uključujući i visoke dužnosnike međunarodne zajednice”, priopćio je SDP.