SDP: Lajčak negira Ustav BiH i izbornu volju građana

SDP BiH objavio je priopćenje u kojem ističe da smatra sramotnom izjavu Miroslava Lajčaka u kojoj navodi da je “apsolutno neprihvatljivo i opasno da kroz politički inženjering izmišljamo neke ‘naše’ Srbe i Hrvate da bi formalno poštovali Ustav”, te da “postoji veliki rizik da u novoj Vladi i Parlamentu sjede ljudi koji imaju tzv. pravu nacionalnost, ali nemaju legitimitet jer za njih nisu glasali pripadnici tog naroda!.

“Svojim stavovima, koji su u potpunoj suprotnosti sa službenim stavovima EU, otvoreno poziva na negiranje Ustava BiH i izborne volje svih građana u BiH, što je za SDP u potpunosti neprihvatljivo”, stoji u priopćenju.

SDP smatra da Lajčakova izjava “predstavlja pokušaj promjene zajedničkog stava EU i SAD-a” od utorka kojim su predstavnici međunarodne zajednice “po prvi put prepoznali i iskazali jasan stav da su upravo dva HDZ-a svojim antiustavnim i nezakonitim djelovanjem blokirali proces uspostave vlasti u FBiH i BiH”.

“Imajući u vidu rezultate Lajčakovog mandata kao Visokog predstavnika u BiH ne bi nas iznenadilo da se radi o njegovom privatnom stavu, koji je u skladu sa njegovim dosadašnjim djelovanjem”, piše u priopćenju u kojem se dalje napominje da “Bosna i Hercegovina nije, niti će ikada biti, prosti zbroj tri etničke skupine” te da je u ustavu BiH “precizno definirana kao država tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba, Hrvata, Ostalih i građana”.

“SDP je očigledno problem jer je skoro 290.000 birača odlučilo da ne žele biti samo pripadnici svoje nacije već su spremni na konkretnom programu i izgradnji države Bosne i Hercegovine stvarati zajedničku budućnost. To je nova realnost u BiH koju svi moraju poštovati, uključujući i visoke dužnosnikke međunarodne zajednice”, stoji u priopćenju koje je objacio Centar za informiranje SDP-a BiH.