Lajčak stiže u BiH na razgovore s čelnicima stranaka

Bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak danas će u svojstvu izaslanika visokog predstavnika EU za sigurnost i vanjsku politiku Cathrin Ashton doputovati u Bosnu i Hercewgovinu gdje će razgovarati s članovima Predsjedništva i političkim liderima, javlja Srna, pozivajući se na u Delegaciji Europske unije.

Lajčak će u BiH doputovati kasno večeras, sutra će boraviti u Sarajevu, a u petak u Banjoj Lluci.

U Sarajevu bi Lajčak trebalo razgovarari s liderima SDP-a, SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i Saveza za bolju budućnost, dok bi se u Banjoj Luci trebao sastati s predsjednicima SNSD-a i SDS-a. Službeno nema najave o temama tih razgovora, ali se pretpostavlja da će biti riječi o formiranju vlasti u BiH.

Srni je u Bruxellesu ranije neslužbeno rečeno da bi tijekom Lajčakovog posjeta BiH moglo biti riječi o formiranju Vijeća ministara, poticanju reformi potrebnih za približavanje EU, kao i pitanju budućeg šefa delegacije u BiH.

Krajem tjedna u posjet BiH stići će i zamjenik američke državne tajnice James Steinberg, a glavni cilj posjeta je, prema najavi State Departmenta, potaknuti političke čelnike na formiranje vlade. Steinberg će se u “BiH sastati s državnim i političkim čelnicima, kako bi pozvao na brzo formiranje vlade koja može ostvariti napredak na europskim i euro-atlantskim reformama”, istakao je State Department. [HRijec]