Lepinja roštilj novi je izvozni adut uspješne tvrtke iz Vinkovaca

Foto: Marinko Petković

Najveća pekarska tvrtka u Slavoniji, Pekar iz Vinkovaca, koja je i među tri vodeće u Hrvatskoj, ovih je dana predstavila novog člana svoje obitelji somun – lepinju roštilj! Radi se o novom programu zamrznutog tijesta na domaćem, ali i regionalnom tržištu i šire u EU, jer čak 60 posto proizvoda Pekar, koji ima oko 400 zaposlenih, izvozi.

“Pokušali smo više puta s proizvodnjom lepinje da bi došli do njezine serijske proizvodnje. Naša se lepinja vrlo jednostavno priprema i uspješno zadržava vrhunsku kvalitetu usprkos smrzavanju, bilo da se radi o postojanom okusu ili dugotrajnoj svježini. Dakle, nije potrebna nikakva dodatna priprema već samo otapanje na sobnoj temperaturi u trajanju od oko 45 minuta”, kazao je uvodno direktor tvrtke Pekar Domagoj Radić. On je zajedno s bratom Matejom Radićem predstavio novi proizvod, koji baš kao i ostali Pekarovi somuni nosi oznaku Clean Label što znači da ne sadrži e-brojeve. Osim toga, za razliku od brojnih sličnih proizvoda na domaćem tržištu, ova je lepinja kompaktna i idealna za kombiniranje s roštiljem, ali i sočnim odrescima.

Foto: Marinko Petković

Inače, lepinja roštilj dolazi u dvije gramaže 150 g i 200 g, a praktična je za manipulaciju i konzumaciju te otpornija za rukovanje na roštilju i slične načine pripreme. To znači da je mekana i elastična, a u idealnoj mjeri rupičasta i prozračna. Pekar ima i niz drugih proizvoda, kao što je pogača, koja je okusa poput one koju je napravila baka, somun tartaruga koje je hit pecivo za sendviče, nekoliko vrsti različitih bureka u mini oblicima, kruhove, slance, peciva. Pekar u svojoj ponudi ima i tjesteninu i krušne mrvice, sa kojima je tržišni lider na domaćem tržištu, gdje među kojima su prava zvijezda bile one obogaćene krupnom soli i peršinom.
“Trudimo se već 30 godina biti ispred vremena i u korak s trendovima što naši kupci, ali i brojni ljubitelji kruha prepoznaju”, kazao je Matej Radić, direktor proizvodnje u Pekaru. Veliki obiteljski posao započeo je otac Tomislav, koji je dobio partnera u obitelji Stanić 2005. godine, a veliki iskorak je učinjen 2017. godine, kad im se pridružila tvrtka Boso, te su poslovanje tvrtke povećali četiri puta, a isto tako je bilo i sa brojem zaposlenih i financiranjem.

Na pragu još jedne uspješne sezone, kažu, da se proizvodnja odvija u sve tri smjene, a osam proizvodnih linija, radi samo somun, kako bi se stigli rokovi i zahtjevi tržišta. Primjerice, trgovački lanci u Njemačkoj, kada počne sezona roštilja, traže 15 šlepera samo somuna iz Vinkovaca. Godišnje je to čak 2000 šlepera somuna, otkrivaju u Pekaru.

Kako se čulo, somun, je jedni trajni pekarski proizvod. Ne može biti klasičan industrijski proizvod, ali mora biti ujednačen i standardiziran, jer su takva pravila i tu nema odstupanja, napominju u Pekaru.

S druge strane, domaće tržište eksplodira za vrijeme turističke sezone, a HOREC-a kanal prodaje drže naj zahtjevnim na domaćem tržištu. Inače, u Pekaru drže da je posao sa smrznutim tijestom, odnosno pakiranim pekarskim proizvodima iz domaće proizvodnje, tek na početku. To je, kažu, veliki biznis u EU jer, primjerice, samo na pekarski sajam u Amsterdam, koji je najveći u EU, te ima 1.600 izlagača, dolazi 12.000 direktora iz cijelog svijeta, s ciljem da nađu tri nova proizvoda.

Naime, priča o Pekaru počela je još 1989. godine, kad je ispečen prvi kruh u obiteljskoj pekari. Od tada sve do danas tvrtka je razvila mnoge proizvode koji se prodaju diljem Europe. No, put do velikog izvoznog tržišta bio je dug i zahtjevan, jer, primjerice, kod somuna, kojeg su dugo razvijali, da bi postao njihov zaštitni znak, potrebno je u nekim segmentima obaviti ručni rad, da bi dobili vrhunski proizvod na tržištu. Inovativno poslovanje je urodilo plodom, a sve veći nedostatak radne snage na domaćem tržištu, kompenziraju sa zapošljavanjem 120 stranaca, u prvom redu iz Nepala.

Radi se o obimnom i zahtjevnom poslu, jer svakodnevno se dostava vrši na više od 500 lokacija. Proizvodi Pekara, osim oznake Clean Label, imaju i druge: Handmade, Palm oil free, Halal, V label, IFS… Velika tvrtka proizvodi u proizvodnom pogonu od 6500 metara kvadratnih. Ono što karakterizira Pekar je i najveći proizvodni pogon u regiji i to za somune i lepinje, a za krušne mrvice u Hrvatskoj. Njihovi proizvodi se mogu naći u velikim trgovačkim lancima s potpisom Pekara, ali i kao kvalitetne robne marke za sve vodeće trgovačke brendove.

Planovi za budućnost su veliki, ali u Pekar su i dalje okrenuti proizvodnji i širenju posla sa novim proizvodima, u prvom redu na domaćem tržištu. No, ne žele se baviti i distribucijom, iako imaju skladišta od Vinkovaca, Broda do Zagreba, drže da je i u domaćoj pekarskoj branši, nakon što su svi radili sve, dogodila nužna specijalizacija u proizvodnji pekarskih proizvoda. (M. Petković)