Lidija Bajuk svoj novi album predstavila u prostorijama Matice hrvatske

Foto: Scardona

Lidija Bajuk je jučer, prigodno na Svjetski dan poezije, predstavila album “Pjesnolika vol. 1” u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu – mnogobrojnoj publici donijela je neke od najljepših stihova suvremenog pjesništva naših prostora.

Lidija Bajuk, kantautorica i pjesnikinja najprepoznatljivija po baštinjenju etnoglazbenog izričaja, uglazbljivala je povremeno od 1982. odabrane pjesnikinje i pjesnike što je na koncu prošle godine rezultiralo albumom “Pjesnolika vol. 1”. U prvim danima proljeća, na Svjetski dan poezije i Svjetski dan šuma, predstavljen je taj zbir trinaest intimističkih pjesama koje donose prikaze ljepote prirode protkane našim žudnjama i osjećajima, slaveći ljepotu misli, ali i tišine.

Promociju su obogatile Lidijine intrepretativne izvedbe na gitari, kao i recitacije glumca Zlatka Ožbolta. Uz uvodne riječi Domagoja Šiljega, urednika izdanja, te Lidijine komentare mnogobrojna je publika imala priliku doživjeti stihove i note albuma na poseban način.

“Ono što je važno za reći za ovaj album je da se radi o intimističkim pjesama koje opjevaju hrvatska polja, gradove, kleti, lugove, rijeke, pustare i otoke. Snažno su obilježene zavičajnom riječju i zavičajnim zvukom. Rekla bih da nas pokušavaju usmjeriti na svojevrsni samorazgovor i na to da možemo biti prvenstveno sami sa sobom, a onda naravno i s drugima, te da budemo bolji sutra nego što smo danas”, poručila je Lidija.

Nakon “Gajete” splitskog pjesnika Jakše Fiamenga, stale su se nizati i “Noć” Ivana Gorana Kovačića, “Danas su odnijeli ljudi djevojku iz moga sela” Josipa Pupačića, “Čamac” Antuna Branka Šimića, “Sklopila ruke” Petra Gudelja, “Blago” Maka Dizdara te, između ostalih, i Lidijina autorska pjesma “Srce mi uljanica”.

“Pjesnolika vol. 1”, kao što i sam naslova daje naslutiti, zamišljena je kao sastavni dio još uvijek neobjavljene “Panorame novije hrvatske poezije” koju je uredio Vinko Grubišić, filolog i dopisni član HAZU-a, a velika zasluga za realizaciju albuma pripada izvršnom producentu Ivanu Rubeši.

Mnogi su se pitali, otkrila je Lidija, zašto baš ovakav naslov, a on sažima tri riječi: pjesma, san i lik. “Rekla bih čak da se radi o autobiografskom naslovu prepoznavanja moje umjetničke intime sa stilovima pjesnika koje sam odabrala za uglazbljivanje”, dodala je.

Album “Pjesnolika vol. 1” nominiran u kategoriji diskografske nagrade Porin za najbolji etnoalbum u 2022. godini. To je i svojevrstan vjetar u leđa da se ova glazbena priča nastavi. A nastavak će sigurno uslijediti – “Pjesnolika vol. 2” donijet će nisku stihova, kako onih lektirnih, tako i onih manje poznatih, no Lidija još uvijek ne otkriva previše detalja. Do tad, uživajte u ovom viđenje poezije kroz glazbu.