Lijanovići kažnjeni s 10.000 KM, Transparency International traži Jerkinu ostavku

Na osnovu prijave koju je uputio Transparency International BiH (TIBiH), Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIPBiH) izrekla je novčanu sankciju Narodnoj stranci Radom za boljitak (NSRzB) zbog zloupotrebe kampanje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u svrhu predizborne promocije stranke.

SIP je za kršenje Izbornog zakona izrekao ovoj stranci maksimalnu novčanu sankciju propisanu zakonom od 10 000 KM.

U priopćenju SIP-a BiH se navodi da je utvrđeno “da je Narodna stranka Radom za boljitak odgovorna što je u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje, prekršila pravila ponašanja iz člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona BiH”, odnosno pravila koja se odnose na oglašavanje stranaka van zakonom propisanog trajanja predizborne kampanje.

“TIBiH pozdravlja odluku SIP-a BiH, posebno zbog činjenice da su slične zloupotrebe sredstava i funkcija institucija izvršne vlasti od stranaka prisutne u BiH već godinama. TIBiH se također nada da će nadležne institucije preispitati i činjenicu da su sredstva Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u iznosu od čak 3,7 milijuna KM, utrošena netransparentno, na što su ukazivali i nalazi Ureda za reviziju FBiH, te iskorištena za osobnu promociju ministra Jerka Lijanovića i promociju stranke kojoj pripada”, navedeno je u priopćenju TIBiH.

Na osnovu odluke SIP-a BiH, a koja jasno pokazuje povezanost kampanje Ministarstva pod nazivom “Kupujmo domaće” s kampanjom Narodne stranke Radom za boljitak, TIBiH očekuje od ministra Jerka Ivankovića Lijanovića da pokaže minimum odgovornosti i podnese ostavku s mjesta ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, priopćeno je iz TIBiH.