Ljubić: BiH mora imati federalnu jedinicu s hrvatskom većinom

“Ne pristajemo na to da su daytonski entiteti nepromjenjive kategorije. Oni su promjenjivi itekako jer moraju biti zamijenjeni novom strukturom BiH ako ova zemlja želi biti stabilna i uopće opstati”, kazao je danas u Mostaru predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Bez stabilne BiH nema stabilnog Balkana, a bez stabilnog Balkana nema stabilne Europe, kazao je Ljubić istaknuvši kako je to interes međunarodne zajednice. Dodao je da se BiH 15 godina suočava s nepravednom i neprovedivom ustavnom strukturom što ne može rezultirati jednom stabilnom i funkcionalnom državom.

Istaknuo je kako je prioritetni cilj Koalicije HDZ-a 1990 i HSP-a BiH kroz ustavnu reformu izboriti ravnopravnost Hrvata u BiH. “Vidimo BiH kao federalno ustrojenu državu u kojoj će biti federalna jedinica i s hrvatskom većinom. Međutim, nova teritorijalna organizacija jeste put ka stabilnoj i funkcionalnoj državi, ali to samo po sebi nije dovoljno. Uz princip teritorijalizacije nezaobilazan princip je institucionalna ravnopravnost koja će jamčiti na razini države ravnopravnost i za narode i za ustrojbene jedinice”, kazao je Ljubić.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u BiH, Ljubić je iznio podatak koji govori kako je u srpnju ove godine 28 tisuća blokiranih tvrtki, sa 47 tisuća blokiranih računa. “Ove apsurdne brojke su zastrašujuće. Međutim, još više je zabrinjavajući trend od travnja do srpnja kada se broj blokiranih tvrtki i računa povećao za 14 posto. To znači rastuća nelikvidnosti u ovoj državi i nedostatak poslovnog morala. Država s tim ne može naprijed”, kazao je Ljubić.

Napomenuo je da država treba politiku koja će izbaciti politikantstvo iz gospodarstva, stvarati sigurnost na unutarnjem planu, integrirati BiH u NATO i Europsku uniju i na taj način stvarati bolju poduzetničku klimu. Istaknuo je i kako se učinkovito treba boriti protiv korupcije i kriminala. Tijekom konferencije za novinare istaknuto je kako se protiv Koalicije HDZ-a 1990 i HSP-a BiH vodi prljava kampanja.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić poručio je kako znaju odgovoriti i na prljavu kampanju ako ona bude usmjerena protiv njih. “Spremni smo ukazati na to tko je kriv za krah hrvatskog naroda u BiH, uprijeti prstom u ‘zločestog čiku s plakata’ i njemu slične, ali ne tek tako uprijeti prstom, već smo spremni iznijeti argumente”, istaknuo je Jurišić. Kazao je i to kako je Koalicija jedina politička opcija hrvatske budućnosti u BiH.

Spremni su, kako je istaknuo, iskreno saslušati hrvatski narod, čuti probleme, potrebe i prijedloge te na tom temelju iznaći zadovoljavajuća rješenja. “Dakle, samo snaga Hrvata i ništa drugo. Ništa zločesti čiko s plakata, ništa čudak u plavom, ništa Željko Broz. Samo i jedino snaga Hrvata”, poručio je Jurišić.