Sanader: "Psi laju, a karavane prolaze"

Nevjerojatan medijski interes vladao je u ponedjeljak navečer u malom tirolskom selu Alpbach za sudjelovanje Ive Sanadera, bivšega hrvatskog premijera, na Europskom forumu. Čim je došao u kongresnu dvoranu, Sanader je bio je zatrpan rafalima pitanja oko Hypo banke, istragama u kojima se spominje njegovo ime te o povratku u politiku.

Kako prenosi “Vjesnik”, na pitanje hoće li se politički ponovno angažirati, Sanader je dva puta odgovorio ne, a na pitanje o istragama vezanim za Hypo banku kazao je kako “psi laju, a karavane prolaze”.

Novinarima je podijelio napisan govor pripremljen za raspravu o 15. godišnjici Daytona, na kojoj je sudjelovao zajedno s Valetinom Inzkom, visokim povjerenikom za BiH, Goranom Radmanom, dekanom veleučilišta “Vern” u Zagrebu, i kosovskim ministrom financija i gospodarstva Ahmetom Shalom.

Tijekom diskusije koja se vodila prije svega o budućnosti BiH, ali i cijelog prostora jugoistočne Europe, Sanaderu je postavljeno i pitanje o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj, za vrijeme kada je bio premijer. Sanader je kazao kako se morao susretati sa svim šefovima banaka u Hrvatskoj, ali nije mogao znati s kim i na koji način oni posluju.

Ivo Sanader cijeli ponedjeljak imao je niz susreta s austrijskim političarima. Razgovarao je i s austrijskim ministrom obrane Norbertom Darabosom, te Franzom Fischlerom i sudionicima Europskog foruma.

Nakon gotovo dvosatne rasprave o Bosni i Hercegovini napustio je kongresni centar u pratnji Erharda Buseka i organizatora skupa na ulaz iza scene koji nije bio dostupan sudionicima skupa.

Sam skup protekao je u dosta polemičnom tonu, jer su razna pitanja postavljali studenti koji su došli iz BiH i Srbije. Sanader je govorio o budućnosti Bosne i Hercegovine i predložio da Vijeće sigurnosti UN-a donese deklaraciju koja će voditi računa o šest točaka koje je sam predložio.

Između ostalog, bivši hrvatski premijer predlaže da se otvori dijalog između svih lidera BiH kako bi se prihvatila Deklaracija o budućnosti Bosne i Hercegovine. Ovakav izravni prijedlog Ive Sanadera neki su protumačili kao želju da se angažira na međunarodnom planu, u sklopu Europske unije ili UN-a.