Ljubić: Nije moguće formirati vlast bez jednog naroda

Jesu li dva HDZ-a pronašla partnere u drugim strankama i, ako jesu, kojim?

– Partnere strankama koje nose većinski hrvatski izborni legitimitet pronašli su birači iz reda srpskog i bošnjačkog naroda. Naše je samo da poštujemo njihovu volju i da sa strankama koje nose većinski izborni legitimitet druga dva naroda, postignemo što kvalitetniju programsku platformu za djelovanje u sljedeće četiri godine.

U kojem pravcu idu pregovori sa SDP-om i kako ocjenjujete potez te stranke koja je prijedlog za uspostavu koalicije na federalnoj i državnoj razini uputila SDA, NSRzB-u i HSP-u BiH?

Želja nam je bila ostvariti partnerski odnos, uvažavajući izborni legitimitet SDP-a. S tim motivom smo održali i službeni sastanak vodstva dviju stranaka. U svom obraćanju za javnost, nakon sastanka, gosp. Lagumdžija je rekao da je našao najveću programsku podudarnost poslijeizbornog programa SDP-a s deset programskih teza HDZ-a 1990 za poslijeizborno djelovanje, a koje smo im prezentirali na sastanku. Tim je čudniji ovaj potez SDP-a kojim nastoji formirati vlast u Federaciji i na razini države u koaliciji sa strankama koje nose marginalni hrvatski izborni legitimitet. To je politički nepametan, neprincipijelan i potencijalno destruktivan potez za Bosnu i Hercegovinu.

Kako sada dalje, koja su, po Vama, moguća rješenja i kakav je mogući rasplet situacije?

– Ovaj potez sigurno ne ide u prilog brzoj uspostavi vlasti. Država i ljudi čiji životi zavise od funkcioniranja institucija države ne mogu biti taoci fiks-ideja, odnosno nerealnih ambicija političkih lidera, a odgovorna politika mora tražiti rješenja. Prekjučer sam nekolicini lidera političkih stranaka s kojima sam se sastao iznio ideju da je potrebno žurno organizirati multilateralne razgovore lidera najvažnijih političkih stranaka i otvoreno razmotriti kako dalje, danas, skoro tri mjeseca nakon izbora. Stoga smatram da bi žurno trebalo organizirati sastanak lidera 6 ili 8 političkih stranaka, što bi uključivalo ova tri već uspostavljena bloka (HDZ BiH-HDZ 1990, SDA-SDP i SNSD-SDS) te SBB i SBiH, bez ambicije da se na sastanku dogovori koalicija. Mislim da se u ovom krugu stranaka može naći rješenje. Stranke hrvatskog bloka su spremne biti domaćinom ovog sastanka. Ovu ideju namjeravam testirati i s drugim političkim liderima, a i ovaj intervju neka bude poticaj, ali i test prihvatljivosti.

Kakav je mogući scenarij ako dva HDZ-a, što nije nemoguće, i ne budu u vlasti?

– Matematički je možda moguće, ali politički niti je moguće, niti je realno. Novum ovih izbora je da je vlast u BiH moguće formirati bez bilo koje stranke pojedinačno. Ono što nije moguće, nije moguće formirati vlast bez jednog čitavog konstitutivnog naroda jer to negira ne samo duh postojećeg Ustava, već i duh same Bosne i Hercegovine. Zato ne bih preporučio nikome, tko ima takve ambicije, da testira odlučnost hrvatskog naroda u obrani hrvatskoga političkog subjektiviteta i nacionalnog dostojanstva.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990, u intervjuu “Večernjem listu”