Martina Tomčić: Svatko može naučiti pjevati, čak i okorjeli „antisluhisti“!

Kako je ZGExpress.net već pisao, za kreativce željne pjevanja, plesa i glume uskoro se otvaraju nove prilike za učenje i usavršavanje, ali i dobru zabavu. Naime, naše poznate vokalne umjetnice Martina Tomčić i Ivana Husar započinju novu sezonu sa svojom već dokazanom školom pjevanja, a novu i programima bogatu “radnu” godinu započet će Danom otvorenih vrata u Centru Kaptol, Nova Ves 17 u Zagrebu, u subotu 6. rujna 2014. od 11 do 14 sati.

U ekskluzivnom intervjuu za ZGExpress.net Martina Tomčić otkriva kako su dvije prijateljice došle na ideju pokretanja ove sad već priznate i prepoznate škole, ali i što ih motivira na rad s talentiranim i uvijek raspjevanim polaznicima, te što se može očekivati u budućnosti.

Husar-i-Tomcic

Ivana Husar i Martina Tomčić

Kako ste Ivana Husar i vi došli na ideju pokretanja Škole pjevanja Husar&Tomčić i jeste li očekivali u što će ona prerasti u tako kratkom roku?

– Kada dvije prijateljice u svakoj mogućoj prilici, između uobičajenih dnevnih razgovora o djeci, kuhanju, pelenama, dojenju, uspavljivanju i inim temama, koriste svaku moguću priliku za započeti maratonski razgovor o vokalnoj tehnici i analizi vokala pjevača različitih glazbenih stilova, tada se osnivanje Husar&Tomčić škole pjevanja zapravo nametnulo kao jedino moguće rješenje kako bismo nas dvije do kraja ostvarile svoje vokalne afinitete. Jer pjevanje je puno više od pukog pjevanja…

S programima škole krenule smo vrlo polako i obuzdavajući vlastite temperamentne ambicije. Naime, 2011. moja djevojčica Rebeka bila se netom rodila i trebala je mamu od 0 do 24 sata tako da je i moj angažman u školi bio vremenski podređen maloj bebici. U međuvremenu je moja i Ivanina kompatibilnost i uigranost, kao i suradnja naših obitelji dala prostora da otpustimo kočnice te sada već ozbiljnim i velikim koracima stremimo ka najvišim ciljevima u segmentima glazbeno-kazališne edukacije i produkcije.

Što vas najviše veseli u radu s polaznicima?

– Energija mladosti, prijateljsko-obiteljska atmosfera među samim polaznicima i njihova predanost i odlučnost da pokrenu novi val hrvatske glazbene scene.

Husar-i-Tomcic-3Kako ste se od pjevanja “proširile” i na žanr mjuzikla te polaznicima ponudile i ples i glumu?

– Svako istinski proživljeno pjevanje (bez obzira na žanr) uključuje, osim vokalne tehnike, i savladavanje emocija te svijest o scenskom pokretu. I sama sam svakoj svojoj opernoj ulozi pristupala upravo tako. Misli, tijelo i vokal bili su u službi interpretacije glazbe. Kad pomislim na moju Carmen (Bizet) ili Kundry (Wagner) zapravo možemo govoriti o prokoreografiranim ulogama opernog žanra. Upravo činjenica da sam kroz karijeru imala izuzetnu sreću da režiseri i dirigenti podrže i potaknu taj pomalo drugačiji scenski pristup interpretaciji opernog stila, učvrstila me u osobnom viđenju i doživljaju kazališne umjetnosti.

Dakle, nismo se trudile proširiti program plesom i glumom, već imati cjeloviti pristup u edukaciji glazbeno-scenske umjetnosti. Jer jedno ne smije isključivati drugo, a puko pjevanje je apsolutni past tense u današnje doba. Mjuzikl je pak forma vrlo bliska mlađoj populaciji, kojom sam se i sama “zarazila” na početku studija u Austriji, i iziskuje u doista jednakoj mjeri, a ne parcijalno savladavanje svih triju segmenata – pjevanja, plesa i glume. Izuzetno teška vještina koju tek manji broj umjetnika doista savlada. Posebno drage uspomene vežu me na moj debut kao 18-godišnjakinje u operi u Grazu u Bernsteinovom mjuziklu West Side Story.

Čime se najviše ponosite u radu i koje biste trenutke mogle izdvojiti?

– Moto škole pjevanja Husar&Tomčić je da doista svatko može i zna pjevati. Premisa od koje polazimo je da je i sam govor već svojevrsna pjevačka melodija, a metodologija i rad nas i naših mentora u više su navrata potvrdili da i “antisluhisti” itekako mogu propjevati. Upravo zato za upis u Školu pjevanja Husar&Tomčić nije potrebno položiti audiciju, već ciljano izabrati program koji odgovara afinitetima i trenutačnim sposobnostima kandidata.

Što polaznike čeka u novoj sezoni?

Škola pjevanja Husar&Tomčić osim redovnih isključivo pjevačkih programa, od ove sezone otvaramo jednogodišnju mjuzikl edukaciju i stručno usavršavanje, u želji da naša mjuzikl scena doista dobije priliku pokazati svu raskoš hrvatskih vokala i da se “rode” neki novi mjuzikl performeri, a možda i neke nove mjuzikl forme. [I.W.]

Više o Danu otvorenih vrata Škole pjevanja Husar&Tomčić možete pročitati OVDJE.