U BiH uhićeno 16 vehabija među kojima i Bilal Bosnić

sipa-akcija-damask

Bilal Bosnić, jedan od vođa vehabijskog pokreta u Bosni i Hercegovini, uhićen je u akciji SIPA-e kodnog naziva Damask, koja je danas provedena na više lokacija.

Informaciju o Bilalovom uhićenju Dnevnom avazu potvrdio je neimenovani izvor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na meti SIPA-e je i i Ibrahim Delić iz Gornje Bočinje, koji je prošle godine javno, u video predavanju, priznao da je bio nekoliko mjeseci u Siriji, objavio je portal Saff, a Anadolija kako je među uhićenima i Elvir Muratović zvani Hamza iz Sarajeva.

Prema neslužbenim informacijama, danas su lišeni slobode: Adem Karamuja (rođen 1983. godine), Emin Hodžić (1992.), Hamdo Fojnica (1967.), Muhamed Džerahović (1980.), Mirza Kapić (1980.), Safet Brkić (1986.), Ibro Delić (1971.), Elvir Muratović (1979.), Sedin Huseinović (1974.), Eduard Durguti (1984.), Enes Mešić (1987.), Senad Hukić (1979.), Fikret Zukić (1960.), Avdulah Hasanović (1991.), Husein Bosnić (1972.), Jasmin Jašarević (1987.).

Službenih potvrda o imenima uhićenih iz SIPA-e još nema, a akcija se izvodi na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Bužima i Teslića.

SIPA je potvrdila kako je uhićeno 16 osoba, a navodno je kod uhićenih pronađena veća količina naoružanja i streljiva, a dovode se u vezu s financiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Kristina Jozić, glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu rekla je da SIPA od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku kontinuirano, u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH i drugim agencijama za provedbu zakona u BiH i šire, prikuplja informacije i saznanja koje se odnose na odlaske bh. državljana na strana ratišta.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pohvalilo je današnju akciju u kojoj je privedeno više osoba koje se sumnjiče za kazneno djelo terorizam, odnosno financiranje, organiziranje i vrbovanje bh. državljana za odlazak na strana ratišta.

”Dajemo punu podršku radu pravosudnih i policijskih agencija u BiH u borbi protiv svih vidova kriminala, a time i borbi protiv terorizma što je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva i sigurnosnih struktura u BiH”, kazao je za Agenciju Fena zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine priopćeno je kako je u akciji domaćih policijskih agencija ostvarena i međunarodna suradnja.

“Tužiteljstvo BiH se zahvaljuje svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u aktivnostima usmjerenih na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za kaznena djela terorizma. Pod nadzorom Tužiteljstva BiH na terenu djeluje više stotina policijskih službenika, a aktivnosti su realizirane u suradnji sa SIPA, OSA BiH, MUP RS, Policijom Brčko Distrikta, Federalnom upravom policije i županijskim Ministarstvima unutarnjih poslova. Također, u ovom predmetu ostvarena je značajna međunarodna suradnja”, naveo je u pisanom priopćenju povodom akcije glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Inače, Bilal Bosnić je u bajramskoj poruci pozvao mladiće iz BiH da se priključe oružanim skupinama terorističke organizacije Islamske države i tako se uključe u džihad kojega ta organizacija vodi na području Iraka i Sirije.

Bosnićev poziv mladim muslimanima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabilježen na video snimci s posljednjeg predavanja što ga je održao pred svojim sljedbenicima s područja Cazinske krajine u sjeverozapadnoj Bosni.

Izvor: Bljesak.info