Matić: Pripadnici HVO-a koji su dobili novac morat će ga vratiti s kamatama

Više od 10.000 pripadnika HVO-a koji su od 1997. do 2001. ostvarili pravo na invalidninu, a dio njih i na braniteljsku mirovinu, rješenja o invalidnini na temelju ranjavanja na južnom bojištu ili istočnoj Slavoniji nikada nisu dobili, zbog čega su ostali bez naknada za skrb ili stambeno zbrinjavanje.

Masovne, milijarde kuna “teške” tužbe bivših pripadnika HVO-a protiv države zbog neisplaćenih odšteta za invalidnine i ostala prava koja iz toga proizlaze, uskoro bi mogle zatrpati hrvatske sudove, piše Jutarnji list.

Međutim, Jutarnji iz hrvatske Vlade doznaje kako će se državni proračun braniti pod svaku cijenu: u pripremi je nekoliko jakih pravnih aduta koji bi sve te tužbe mogle proglasiti nevažećima.

Riječ je o više od 10.000 pripadnika HVO-a koji su od 1997. do 2001. ostvarili pravo na invalidninu, a dio njih i na braniteljsku mirovinu, ali im rješenja o invalidnini na temelju ranjavanja na južnom bojištu ili istočnoj Slavoniji nikada nisu dostavljena.

Zato nisu mogli ostvariti ostala prava: skrb, naknadu za tuđu pomoć ili stambeno zbrinjavanje, što je pravi razlog najavljenih tužbi. Da se radi o realnoj opasnosti za opstanak državnog proračuna, potvrdio je ministar rada Mirando Mrsić.

“Vrlo brzo ćemo izaći s pravnim rješenjem. Tri ministarstva; rada, branitelja i uprave, počela su hitno tražiti rješenje koje će biti u duhu zakona o braniteljima. Proračun ćemo zaštititi, ali nećemo provjeravati invalidnost branitelja”, potvrdio je Mrsić.

Mnogo konkretniji je bio ministar branitelja Predrag Fred Matić, tvrdeći da je to “još jedan kostur iz ormara bivše vlasti”.

“Da se razumijemo, te tužbe bi mogle biti strašan udarac na državni proračun. Riječ je o milijardama kuna! Međutim, onih 10.000 obitelji bi zbog pojedinih političara u bivšoj vlasti i dvojice odvjetnika iz Ministarstva obrane, mogli najgore proći, jer na kraju neće dobiti nikakav novac”, otkriva Matić.

Tadašnja vlast je, ističe ministar, jednostavno kupovala te ljude zbog političkih razloga.

“Postoji jednostavan način kako se tužbe mogu srušiti. Treba samo zamoliti suce da kažu svima koji namjeravaju podnijeti tužbu da donesu potvrde kojima potvrđuju da su hrvatski branitelji. Većina ih te potvrde nema!”, rekao je Matić.

On je potvrdio do sada neslužbeno saznanje da će glavni pravni adut kojim se namjeravaju spriječiti masovne tužbe biti činjenica da su odluku o isplati invalidnina pripadnicima HVO-a na svoju ruku, bez zakonske podloge, donijeli predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak, a potpisivali ih generali Marinko Krešić i LjuboĆesić Rojs.

“To je bio običan dogovor, koji nije uvršten ni u jedan članak Zakona o braniteljima, što je ilegalno”, potvrdio je ministar Jutarnjem listu.

Drugi pravni adut Vlade bit će, doznajemo, da je do 1997. bilo evidentirano 2000 ratnih invalida HVO-a, a do danas im je broj narastao na više od 10.000.

Još jedna činjenica mogla bi ići u korist vlasti koja brani proračun, a na štetu bivših pripadnika HVO-a. To je da rješenja o invalidnosti tadašnja vlast nikada nije uručila braniteljima i njihovim obiteljima, nego su iz nekog razloga ostala u Ministarstvu obrane.

Kako nisu imali ta rješenja, pripadnici HVO-a imali su pravo samo na mirovinu, ali ne i na ostala prava. S prvim tužbama protiv RH krenulo se nakon 2002., kada je dobar dio rješenja o invalidnosti jednostavno nestao iz MORH-a, a sumnja se da su ih ukrali bivši djelatnici.

Slučaj je prije nekoliko godina proslijeđen Državnom odvjetništvu, no nema rezultata. To će također biti važan adut na temelju kojega bi se potraživanja vojnika HVO-a mogla osporiti.

Nedugo nakon te krađe uslijedile su prve tužbe pripadnika HVO-a, od kojih je većina riješena u korist branitelja. Nedavno je u jednom takvom sudskom postupku, tvrde u Ministarstvu obrane, odlučeno da država mora isplatiti 4,5 milijuna kuna na ime naknada i kamata od 1998. do 2008.

“Taj koji je uzeo tih 4,5 milijuna kuna i to samo do 2008., morat će jednog dana vratiti sav novac, i to s kamatama, jer radi se o ilegalnoj isplati odštete bez zakonskog temelja. U tom je slučaju riječ o 70-postotnoj invalidnosti te još nekoliko čimbenika koji dokazuju da je riječ o prosječnoj visini odštete, i to samo do 2008., što znači da bi mu se trebala isplatiti još trećina tog iznosa. Sami izračunajte koliko bismo morali platiti za ostalih 10.000 slučajeva”, izjavio je Matić.

Jutarnji list je izračunao: Riječ je o oko 60 milijardi kuna!