Matica hrvatska: Sarajevo postaje etnički čist grad

U povodu povodu vijesti da će se 17. studenoga kardinal Vinko Puljić biti deložiran iz dijela njegovih rezidencijalnih prostorija, Matica hrvatska Mostar, njezino Predsjedništvo i Nadzorni odbor, javnosti se obratila priopćenjem u kojem upozorava da glavni grad BiH postaje jednonacionalan.

“Mnoge nas vijesti koje dolaze iz Sarajeva upućuju kako glavni grad Bosne i Hercegovine postaje sve više jednonacionalan ili etnički čist. Ne želimo vjerovati kako je takva situacija rezultat smišljene politike, ali mnogi događaji pa i ovaj slučaj s prinudnim iseljavanjem uzoritog kardinala Vinka Puljića iz njegovih rezidencijalnih prostorija, ukazuju na to”, stoji u priopćenju.

Matica hrvatska, ukazujući na bešćutnu odluku birokracije ili politike, poziva “mjerodavne institucije da preispitaju smisao i značenje takve odluke te da je preinače u korist prihvatljivoga suživota, ne samo u glavnome gradu BiH, nego i čitavoj Bosni i Hercegovini”.

U priopćenju se podsjeća da je “Vrhbosanska biskupija isključivi vlasnik predmetne zgrade”, da je “niz desetljeća bila je lišena temeljnog ljudskoga prava, da je nadbiskup bio izložen različitim, prisluškivanjima, praćenjima i uhođenjima, i drugim nečasnim postupcima”.

“Podsjećamo, da se izvršenjem sudske odluke upućuje poruka da se ljudi druge nacije ili vjere koji iz Sarajeva nisu iselili trebaju naviknuti na nužnost dobivanja batina, da se zapravo radi o bezobzirnosti koja je maskirana u vladavinu zakona, da se proklamirani suživot pretvara u otvorenu laž i tako redom”, ističe se u priopćenju.

Matica hrvatska upozorava da ova deložacija “kompromitira ionako narušen ugled naše zemlje” te postavlja pitanje: “Što znači kad se glavnom gradu države pred licem svjetske javnosti događaju ovakve stvari, što će se tek događati u dubokoj provinciji koja nije u žiži medija?”

Također, poziva “mjerodavne da još jednom razmisle – sugerira li se preostalim žiteljima druge nacionalnosti u Sarajevu da njihov opstanak u glavnome gradu ne ovisi ni o njihovu doprinosu, ni o njihovu pravu, niti o njihovoj mogućoj ulozi u proklamiranoj perspektivi!?”

“Stoga još jednom pozivamo mjerodavne da pokažu svoje “dobro srce”, priznaju patnje koje su sami prouzročili, preispitaju smisao i značenje postupaka i posljedice deložacije te povuku nemilu odluku koju su sami donijeli, stoji na kraju priopćenja Matice hrvatske Mostar. [hrvatska-rijec.com]