Traži se razlog za protjerati Teslu iz BiH

Čudno je kako još uvijek nema reakcija na vijest da će se u Bosni i Hercegovini snimati film o Nikoli Tesli, kako nije sijvenula kakva zabrana i kakvo priopćenje da se snimanjem filma diraju nečije rane.

Tesla, svačiji, a ničiji, mogao bi opet postati predmet svojatanja i borbe, a u zemlji iz filma svađat će se tko treba dati dozvolu, a tko zabraniti snimanje. Bit će Tesla malo Hrvat, malo Srbin, malo Hrvat pravoslavac, sin pravoslavnog oca, Amerikanac…

Moglo bi kojekakve udruge uvrijediti kako će ga se prekrstiti u filmu, a za očekivati je u zemlji iz filma kako će reagirati razne besposlene udruge.

Udruženje žena moglo bi se naljutiti jer Tesla nije volio suprotni spol, a udruge za zaštitu životinja mogle bi biti uvrijeđene jer je Tesla hranio golubove, zanemarujući druge životinje.

Prosvjedovat će se što se u filmu neće naći dva medvjeda koje te udruge već godinama štite i što nema dovoljno ljubavi za žene na čiju stranu se staje samo za 8. mart, dok u svakodnevnim premlaćivanjima supruga nema tko podignuti glas.

Prosvjedovat će se možda što je Tesla genije struje, a struje fali u domovima diljem zemlje, jer prikazivanje sijalice moglo bi uvrijediti sve one koji tu čudotvornu stvar nemaju na stropu svojeg doma. Mogli bi se naljutiti i oni bez telefona, ako se prikaže da je Tesla jedno vrijeme priključivao telefone po kućama.

Ako se prikaže da je Tesla manijakalno prao ruke, mogli bi se naljutiti oni koji ne uče djecu u školama da se ruke trebaju prati, a udruge štediša mogle bi prosvjedovati jer Tesla nije znao štedjeti.

Mogli bi neki prosvjedovati i reći kako Tesla nema veze s BiH, pa mu tu nije ni mjesto, baš kao što je malo normalnih stvari kojima je mjesto u zemlji iz filma. [Berislav Jurič / Bitno.ba]