Među migrantima u BiH otkriveno 5 terorista

Migranti na granici BiH i Hrvatske

Služba za poslove sa strancima je u prva dva mjeseca ove godine, na području Bihaća i Sarajeva, locirala i pod nadzor u Imigracijski centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od čega se njih pet dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom.

“Inspektori za strance su te osobe locirali na osnovu poduzimanja pojačanih mjera i radnji profiliranja sigurnosno – interesantnih osoba među migrantima te kroz suradnju i razmjenu informacija Službe s domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka”, priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Radi se o G.R.Z. (34), N.S.S. (30), K.Q. (23) i F.A.A. (25), koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH, kao i Z.U. (22) i S.A. (24), za koje Služba trenutno u suradnji s partnerskim agencijama i zemljama porijekla provodi postupak potvrđivanja identiteta kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za protjerivanje iz BiH.

“Kapaciteti i spremnost Službe za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i prijetnjama neregularnih migracijskih tokova će biti dodatno osnažene dobivanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja ožujka, a koristit će se za efikasnije otkrivanje osoba koja se dovode u vezu s terorizmom”, najavljuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Kako uvjeravaju, u suradnji s domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama, Služba će se odlučno suprotstaviti sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova.

“Kao prioritet u svom radu nastavit ćemo locirati i procesuirati migrante koji se dovode u vezu s terorizmom ili organiziranim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos sigurnosti BiH i njenih građana”, ističu iz Službe za poslove sa strancima BiH. (HMS)