Obilježena 25. obljetnica pogibije junaka Domovinskog rata Damira Tomljanovića – Gavrana

Obilježena 25. obljetnica pogibije junaka Domovinskog rata Damira Tomljanovića - Gavrana

Komemoracijom na grobu stožernog brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana danas je u Krivom Putu obilježena je 25. obljetnica njegove pogibije.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast legendarnom junaku Domovinskog rata, uz članove Tomljanovićeve obitelji, odali su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i njezin savjetnik za branitelje Ante Deur, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general Mate Pađen, predstavnici braniteljskih udruga, lokalnih vlasti i drugi, priopćio je MORH.

Obilježena 25. obljetnica pogibije junaka Domovinskog rata Damira Tomljanovića - Gavrana
Foto: MORH / J. Kopi

Tom prigodom, okupljenima se obratio predsjednik Udruge veterana Tigrova Ilija Vučemilović Šimunović rekavši kako je Tomljanović – Gavran bio poseban čovjek koji se nikada ne smije zaboraviti.

“Punih 25 godina sastajemo se ovdje kako bismo mu se zahvalili za sve što je učinio za nas, našu djecu i našu domovinu. Hvala što to niste zaboravili”, rekao je Vučemilović.

U spomen na Tomljanovića Gavrana služena je i sveta misa u župnoj crkvi Majke Božje Snježne koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Program oblilježavanja 25. obljetnice Tomljanovićeve pogibije nastavljen je kulturno-umjetničkim programom u školsko-sportskoj dvorani u Senju.

Damira Tomljanovića Gavrana prisjetio se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević riječima: “Danas se s posebnim pijetetom i tugom prisjećamo junaka Domovinskog rata Damira Tomljanovića – Gavrana, pripadnika legendarnih Tigrova koji je život dao za Domovinu na obroncima Velebita.

Damir Tomljanović Gavran zauvijek će ostati zapisan u hrvatskoj povijesti.

Uspomene na njegovo junaštvo nikada ne blijede, u njegovu čast Dočasnička škola Hrvatskog vojnog učilišta nosi ime Damir Tomljanović – Gavran, a njegove vrijednosti utkane su u današnjoj Hrvatskoj vojsci”.

U sklopu obilježavanja obljetnice u petak, 15. veljače u dvorani Doma HV-a “Zvonimir” pretpremijerno je prikazan i dokumentarni film o ovom legendarnom pripadniku 1. gardijske brigade “Tigrovi” u kojem su o liku i djelu Tomljanovića – Gavrana govorili njegovi brojni suborci i članovi njegove obitelji.

Damir Tomljanović – Gavran u obranu domovine uključio se 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje te potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993. kao zapovjednik 2. bojne gardijske brigade Tigrovi zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu.

Poginuo je tijekom obilaska jednog od velebitskih položaja 17. veljače 1994. Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovu rodnom mjestu Krivom Putu.