Merčepa sumnjiče za ubojstvo ili nestanak 43 osobe

Tomislav Merčep, bivši ratni pomoćnik hrvatskog ministra unutarnjih poslova, osumnjičen je za ubojstvo ili nestanak 43 osobe sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkoga područja od listopada do sredine prosinca 1991. godine, objavilo je u nedjelju Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo, koje od suda traži istragu i jednomjesečni pritvor za Merčepa.

Tužiteljstvo Zagrebačkog županijskog suda zatražilo je istragu protiv 58-godišnjeg Merčepa zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti počinjenja djela.

Merčepa se tereti da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991. kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a stacionirane u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, gdje se nalazilo skladište, osobno naređivao nezakonita uhićenja, mučenja i ubojstva civila.

Tužiteljstvo tvrdi da su s područja Zagreba te sa šireg područja Kutine i Pakraca ubijene ili nestale 43 osobe, a šest je osoba preživjelo mučenja i zlostavljanja.