Održana XII. sjednica Središnje uprave HKD-a Napredak

U Sarajevu je jučer održana XII. sjednica Središnje uprave HKD-a Napredak. Na samom početku članovi Središnje uprave odali su počast i pomolili se za nedavno preminulog prof. dr. Miroslava Petrovića, dugogodišnjeg predsjednika HKD-a Napredak – Glavna podružnica Tuzla i člana Središnje uprave. „Prof. Petrović je bio jedan od najboljih i najvrjednijih članova Napretka“, kazao je predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić.

Središnja uprava se osvrnula na dva nedavna događaja koja su održana u organizaciji Napretka: Simpozij povodom 20 godina HKD-a Napredak i veliki koncert „20 godina s Vama“. „Ovim projektom pokazali smo ponovno da je Napredak jedinstvo i znanosti, kulture, ali i folklora“, kazao je Topić. Koncert je u svakom slučaju bio odlično organiziran, odlična promocija Napretka, ali i primjer kako se mogu realizirati dobri projekti u kojem se Napredak potvrđuje kao njegovatelj hrvatske kulture i identiteta u suživotu s drugima.

Na jučerašnjoj sjednici Središnje uprave usvojen je prijedlog Statuta Vrhbosanskog sveučilišta, a bilo riječi i o kandidatima za članove Upravnog odbora. U dogovoru s Vrhbosanskom nadbiskupijom i Franjevačkom provincijom Bosne Srebrene Upravni odbor bit će imenovan na sljedećoj sjednici.

Temeljem raspisanog Natječaja za stipendije i pristiglih prijava Središnja uprava je donijela Odluku o dodjeli stipendija za akademsku 2010./2011. godinu. Stipendije su dobili prošlogodišnji stipendisti koji su ove godine zadovoljili kriterije. U

kupno će ove godine biti dodijeljeno manje stipendija nego inače, a zbog financijskih razloga: 38 stipendija i potpora ukupne vrijednosti 31.500 KM. Očekuje se da će Napretkova zaklada za sveučilište i stipendiranje iduće godine zaživjeti u punom kapacitetu te će u sklopu toga biti osigurana veća sredstva za stipendije.

Središnja uprava je pozvala sve članove Napretka da za Zakladu odvoje po 20 KM jer će time pokazati zajedništvo, a ujedno osigurati značajna sredstva za rad Zaklade, uzevši u obzir činjenicu da Napredak ima oko 25 000 članova.

Prof. Topić je kazao kako je ubrzo moguće očekivati povratak konvikta, bivše očne klinike, na Koševu. “Postoje još neki problemi, ali će i to biti riješeno. Važno je da postoji dobra volja da nam se to dodjeli, zasada bar na korištenje”, rekao je Topić.