Mesić izgubio spor, sud presudio da ga politolog Petričić nije oklevetao

Politolog i publicist Darko Petričić na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu oslobođen je optužbe da je oklevetao bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji ga je privatno tužio zbog izjave da je njegovu prvu predsjedničku kampanju financirala albanska mafija te da je jedan od trojice najbogatijih ljudi u državi.

Sudac Zorislav Kaleb ustvrdio je da Petričić nije oklevetao Mesića niti je naškodio njegovoj časti i ugledu. Petričićeva izjava o sprezi mafije i političara, prema ocjeni suca, nije se odnosila na Mesića, za čiju je predsjedničku kampanju iz 2000. Kaleb rekao da nije bila dovoljno transparentna pa se u postupku nije moglo otkriti tko su bili financijeri bivšeg predsjednika.

Prema nepravomoćnoj presudi, troškove postupka snosi tužitelj Mesić koji se danas nije pojavio na objavi presude.

Petričić je u svojoj obrani i završnim riječima izjavio da mu nije bila namjera oklevetati bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji ga je tužio za klevetu zbog izjave da je njegovu kampanju financirala albanska mafija.

Ustvrdio je kako je točno da je u HTV-ovoj emisiji Dossier, voditeljice Ane Jelinić, govorio o vezi između političke strukture i mafijaške organizacije, ali je dodao da pritom nije mislio osobno na Mesića, već općenito na politiku jer se radi o svjetskom trendu.

Kazao je također da je istražujući otkrio da je Mesić povezan s albanskim lobijem jer su s njim tijekom kampanje i nakon pobjede na izborima bili u neposrednoj vezi brojni pripadnici albanskog naroda.

Zaključio je da tolika koncentracija osoba jedne narodnosti potvrđuje njegove teze o vezama s pripadnicima albanskog lobija koji su imali značajan utjecaj na Mesića.

Petričić je međutim ustvrdio da u medijima nije spominjao da je Mesić povezan s albanskom mafijom već da mu je to pitanje postavio voditelj u intervjuu tjedna Radija 101 u kojem je gostovao u povodu izlaska svoje knjige ‘Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije’.

Objasnio je da je Mesić kao tužitelj inzistirao na tome da se koristi termin mafija, a da je on govorio o lobiju, što je legalan način političkog utjecaja.