Mesić kritizira Crkvu zbog poziva na molitvu za Gotovinu

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić tvrdi da biskupska komisija Iustitia et pax pozivom vjernicima da iduća tri petka mole i poste za “pravednu presudu” hrvatskim generalima u Haagu sugerira sumnju kako presuda neće biti pravedna, odnosno dovodi u pitanje Haški sud. Time se Crkva, ističe Mesić u priopćenju za javnost, još jednom svrstava na stranu onih koji se protive kako priznavanju, tako i sankcioniranju ratnih zločina počinjenih na hrvatskoj strani.

“Poziv vjernicima biskupske komisije Iustitia et pax da iduća tri petka mole i poste ‘za pravednu presudu našim generalima’ u Haagu eminentno je politički potez koji kako s vjerom, tako ni s poslanjem Crkve, nema ama baš nikakve veze”, piše Mesić.

“Iustitia et pax svjesno preuzima na sebe odgovornost za dodatno podizanje tenzija u našem društvu koje određeni politički krugovi i mediji ionako već tjednima podgrijavaju, indirektno – ali ne manje prozirno i jasno – pozivajući na prosvjede (možda i nerede?) u slučaju osuđujućih presuda”, stoji u Mesićevu priopćenju.

Mesić podsjeća da je Hrvatska inicirala osnivanje Haškog suda te Ustavnim zakonom obvezala svakog građanina da surađuje sa Sudom i prihvaća njegove odluke, “kako onaj koji bude osuđen, tako i svaki drugi”.

Mesić ističe da su suđenja za konkretne ratne zločine, “suprotno tezama koje se u javnosti podvaljuju kao poslovično kukavičje jaje”, nisu suđenja Domovinskom ratu niti se on njima kriminalizira, već upravo suprotno – kada bi Hrvatska bezrezervno stala iza svega što se na hrvatskoj strani događalo za vrijeme rata, upozorava, prihvatila bi kao država te u ime svih građana, među kojima i branitelja, kolektivnu odgovornost za djela pojedinaca koji bi time bile amnestirani.

“Pitam: želi li Crkva teret zločina pojedinaca prevaliti na cijeli hrvatski narod, odnosno sve građane Republike Hrvatske? I zašto?”, stoji u priopćenju.

Mesić ocjenujuje da je Iustitia et pax svojom izjavom, kao i najavom nove dva dana uoči izricanja haške presude generalima, dodatno zaoštrava stanje na domaćoj unutarnjo-političkoj sceni uoči parlamentarnih izbora. “Oni koji pozivaju na post i molitve za umirovljene generale prije donošenja presude to savršeno dobro znaju”, navodi bivši predsjednik.

Mesić napominje da je deset godina obnašao predsjedničku dužnost na koju su ga dva puta uvjerljivom većinom birali građani, da je za mandata smatrao svojom dužnošću govoriti u njihovo ime, te da svojom dužnošću i obvezom to smatra i sada. S time da nakon isteka mandata, ističe Mesić, govori kao jedan od njih – građanin Republike Hrvatske zabrinut za budućnost zemlje.