Mesić mora Jošku Jorasu platiti 2000 eura odštete zbog uvrede

Prema nepravomoćnoj presudi slovenskog suda u Kopru, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić trebao bi platiti 2000 eura odštete za duševne boli kontroverznom Slovencu Jošku Jorasu jer ga je nazvao “redikulom u nečijoj funkciji”, piše u utorak ljubljansko Delo koje se poziva na Jorasova odvjetnika.

Odvjetnik Danijel Starman izjavio je kako se ne slaže sa stajalištem suda da su u javnoj komunikaciji dopušteni “jači izrazi” i da je njegov klijent zbog spomenute Mesićeve izjave bio “jako pogođen”, zbog čega je sudski zahtijevao odštetu od čak 20.000 eura, a dodijeljena je odšteta u vrijednosti desetine traženog iznosa.

Joras živi u selu Mlini u općini Buje, ali od osamostaljenja dviju država ne priznaje hrvatski suverenitet na tom području, nego tvrdi da je njegova kuća na slovenskom teritoriju.

Mesić je izraz “redikul” upotrijebio u kolovozu 2004. odgovarajući na pitanja novinara u jednom slučaju kad je kontroverzni “borac za južnu granicu” (kako su Jorasa u to doba, pomalo ironično, nazivali slovenski mediji) ponovno bio zapriječio normalno odvijanje prometa na graničnom prijelazu Plovaniji, tvrdeći da to nije službeni prijelaz nego privremena kontrolna točka. Slovenski su mediji tadašnju Mesićevu izjavu dodatno zaoštrili, prevevši redikul kao “dvorska luda” (dvorni norček).