Potpisnici Platforme otkazali sjednicu federalnog Doma naroda

sdp-platforma-221Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koju su stranake potpisnice Platforme (SDP, SDA, HSP i NSRB) bile sazvale za 10. ožujka, naprasno je otkazana, Tu informaciju, u izjavi za “Dnevni avaz”, potvrdio je Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik NSRB, nakon sastanka četiriju stranaka.

“Zaključili smo kako bismo trebali dati još jednu šansu HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 da izaberu izaslanike u Domu naroda, kako bi funkcionirao u punom kapacitetu”, navodi kao razlog otkazivanja Jerko Ivanović Lijanović.

Međutim, špekulira se da je to samo izgovor, te da je sjednica otkazana zbog drugih razloga, koji su, navodno, i doveli do nesloge među čelnicima ove četiri stranke. Prema saznanjima “Dnevnog avaza” otkazivanje je zbog toga zatražio niko drugi do Lijanovićeva NSRB.

Iz krugova bliskih NSRB tvrde da su oni iskazali rezerve nakon svojevrsnog pritiska “međunarodnog faktora” u što je teško povjerovati. Inače, NSRB je i jedan od najvećih protivnika priključenja Demokratske narodne zajednice, stranke koju je osnovao Fikret Abdić, “platformašima”, a najviše zbog “poslovno-ekonomskih” interesa.

Stjepan Krešić (HSP), koji je i sazvao sjednicu kao predsjedavajući prošlog saziva Doma naroda FBiH, kaže da je sjednicu zakazao “s ciljem da se postigne kompromis, ali da je to, izgleda, samo njemu u cilju”.

Izvor “Dnevnog avaza” kaže da “iako platformaši to ne žele priznati, pravi razlog odgode sjednice itekako ima veze s jutrošnjim pismom koje je poslao Branko Petrić ispred Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH”.

U njemu je ponovljen stav SIP-a da se “nisu stekli uvjeti za sazivanje konstituirajuće sjednice, te da se to ne može obaviti sve dok ne budu izabrani izaslanici iz svih deset županija”, što je izazvalo niz polemika među potpisnicima Platforme, od kojih dio nije bio spreman za novu radikalizaciju odnosa, bojeći se reakcije međunarodnih predstavnika i javnosti.

A i od strane međunardonih poredstavnika stigla su upozorenja da konstituiranje vlasti kako da su ga zamislili “pšlatformaši” nije prihvatljivo. Tako je, primjerice, pomoćnik američkog državnog tajnika Philip J. Crowley, uz poziv strankama “koje se protive slanju izaslanika iz preostalih županija u Dom naroda Federacije BiH da odmah počnu surađivati tako što če izabrati te izaslanike”, pozvao i “stranke koje pokušavaju sazvati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da odlgode ovu aktivnost dok Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ne verificira izaslanike iz svih županija”.