Mikuličić: Moralno i pravno je upitno optuživati mrtve osobe

Branitelj generala Ante Gotovine Luka Mišetić napao je u utorak u Haagu završni podnesak tužiteljstva poručujući da u njemu tužitelji iznose niz novih teza i argumenata protiv njegova branjenika umjesto da su ih iznijeli u vrijeme suđenja i tako podvrgnuli potrebnim testovima u dokaznom postupku.

“Tome stoga ne treba pridavati nikakvu važnost”, poručio je Mišetić u završnoj riječi obrane na haaškom suđenju u predmetu “Gotovina, Čermak i Markač”, ističući da je u nizu pitanja tužiteljstvo time uskratilo pravo obrani da preispita takve teze i pobije ih.

“Tužiteljstvo je tako u završnim riječima ponudilo tezu da je ne samo general Gotovina nego i hrvatski državni vrh izdavao tobožnje zapovijedi o sprječavanju zločina iako su zapravo njima htjeli poticati izvršenje tih zločina”, kazao je Mišetić.

“Gdje su dokazi takvog radikalnog zaključka tužiteljstva?” upitao je Mišetić, poručujući sudskom vijeću da u nedostatku dokaza o takvoj prijetvornoj namjeri generala Gotovine njegove zapovijedi mora tumačiti na jedini mogući način, a to je da je njihov pravi smisao ono što u njima piše – sprječavanje zločina.

Mišetić je kazao i kako obrana ulaže prigovor zbog toga što tužitelji tek u završnim riječima dovode u pitanje svjedočenje američkog generala Anthonyja Raya Jonesa umjesto da su njegovo svjedočenje pokušali osporiti u protuispitivanju.

Američki general Jones posvjedočio je da je po njegovoj procjeni general Gotovina učinio sve što je trebao u sprječavanju i kažnjavanju zločina te da ni on osobno ne bi na njegovu mjestu učinio više.

Mišetić je odbacio i tezu tužitelja da Gotovinine zapovjedi da se spriječi paljenje i pljačka po gradovima predstavljaju zapravo njegov poziv da se ruralna područja unište. “Tužiteljstvo radije pribjegava smiješnim interpretacijama, nego da prihvati dokaze”, odgovorio je na to Mišetić.

Obrana generala Mladena Markača u završnim je riječima pred Haaškim sudom poručila da su tužitelji u završnom podnesku bez navođenja ikakvih dokaza po prvi puta sugerirali da je Markač naredio progon, a u Gruborima ubojstvo, da je znao da njegove snage čine zločine nad srpskim stanovništvom, kao i da je bio prisutan dok su zločini počinjeni.

Tužitelji tvrde da je Markač propustio poduzeti potrebne mjere za progon počinitelja u Gruborima iako su dokazi pokazali da su takvi koraci bili u nadležnosti kriminalističke a ne specijalne policije, kazao je branitelj Tomislav Kuzmanović.

Goran Mikuličić, drugi Markačev branitelj, pozvao je pak suce da utvrde da je oružani sukob u Hrvatskoj prestao 8. kolovoza, čime bi otpale gotovo sve optužbe protiv Markača. Vijeće je pozvao i da ne primijeni doktrinu udruženog zločinačkog pothvata, jer “ne izvire iz međunarodnog humanitarnog prava i omogućava osudu jedne osobe za zločin druge osobe bez da prva osoba zna da je zločin počinjen”.

Na kraju je Mikuličić poručio vijeću da je moralno i pravno upitno uvrštavanje mrtvih osoba, koje se nemaju mogućnosti braniti a čiju je kaznenu odgovornost tužitelj na taj način prejudicirao, u članove udruženog zločinačkog pothvata, podsjećajući da je to učinjeno bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu i njegovim najbližim suradnicima Gojku Šušku, Zvonimiru Červenku i Janku Bobetku.

Slično vrijedi i za žive osobe među kojima su Ivan Jarnjak, Mirko Norac, Miljenko Crnjac, Rahim Ademi, kao i Jure Radić, Mato Laušić, Joško Morić koji su pozvani kao svjedoci u Haag a kojima je također uskraćeno pravo na odgovor, a etiketirani su kao supočinitelji u zločinačkom pothvatu.

Gotovinina obrana u posebnom je podnesku pozvala Sud da sazove usmeno ročište i objavi presudu ako odluka sudskog vijeća omogući trenutačni Gotovinin izlazak iz pritvora. “Ako tijekom vijećanja sudsko vijeće zaključi da će presuda rezultirati trenutačnim puštanjem na slobodu generala Gotovine, general Gotovina poziva da se presuda objavi usmeno u interesu pravde”, stoji u podnesku.