Inzko: BiH se može vratiti na put koji vodi ka prosperitetu i stabilnosti

Sve do sada, zbog domaćih političkih okolnosti, Bosna i Hercegovina nije bila u mogućnosti da u potpunosti iskoristi prilike koje nudi poboljšana klima u regionu – ali ovo se može promijeniti, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko rekao je danas u svom obraćanju na Europskom forumu u Alpbachu, u Austriji.

Visoki predstavnik i posebni predstavnik EU rekao je da se tijekom proteklih godina, upravo kada je izgledalo da je moguće početi sa normalizacijom međunarodnog angažmana u ovoj zemlji, “pojavila nova politička konfiguracija koja je dovela do zastoja.”

On je opisao “štetno uzmicanje” od pragmatičnog konsenzusa koji je bio doveo do stalnog ekonomskog rasta i podizanja životnog standarda nakon 2000. godine. “Umjesto toga, posljednje dvije godine karakteriše veliki rast nezaposlenosti u cijeloj zemlji, uz sve veću nesigurnost građana zbog kriminala i korupcije. Politički i parlamentarni zastoj onemogućio je koherentan i efikasan odgovor na ove probleme.”

Međutim, Inzko je naglasio da se politički propusti koji su uzrokovali ovu krizu mogu ispraviti.

On je upozorio da su političari u BiH sugerisali biračima da će jedan dan moći uživati u svim socijalnim i političkim privilegijama, da će moći putovati i zapošljavati se i imati ostale privilegije koje imaju i građani u drugim dijelovima Europe – ali bez provođenja reformi u Bosni i Hercegovini koje imaju za cilj da BiH postane jedna normalna i moderna europska država.

“To je opasan i štetan politički trik koji mora biti jasno razotkriven,” rekao je on.

“Kada bosanskohercegovačko vodstvo ponovo usmjeri svoje napore na implementiranje reformi koje će osigurati ulazak u euroatlantske integracije, što želi većina građana BiH, onda će biti moguće Bosnu i Hercegovinu vratiti na pravi put – kojim već idu njeni susjedi- ka prosperitetu i stabilnosti,” izjavio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.

“Bosna i Hercegovina je i dalje vjerodostojan kandidat za euroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina može imati koristi od regionalnog okruženja, a Europska unija može u tome pomoći,” rekao je Inzko te zaključio: “Bosna i Hercegovina se može vratiti na put koji vodi ka prosperitetu i stabilnosti. Taj put je i dalje otvoren.”