Milanović: U Mostaru je malo falilo da ne dođe do ubijanja

zoran_milanovic
Upitan zašto je posjetio Mostar, a ne Sarajevo, gostujući na Jabuka TV u emisiji 2 u 9 Romana Bolkovića premijer Zoran Milanović rekao je kako ga u Sarajevo nitko nije zvao.
– U Mostaru je falilo malo da ne dođe do ubijanja, rekao je premijer i ponovio kako Europskoj uniji zamjera što nije ranije reagirala na frustracije u toj zemlji.
– Mora se donijeti odluka što s BiH. Postavljati joj nemoguće uvjete ili šansa za pregovore, kazao je premijer.
– Ja sam agnostik i ateist, a podrijetlom obični katolik, rekao je Milanović i dodao kako je liberalni konzervativist no da je to pogleda na društvo, a ne ekonomiju. Istaknuo je kako socijaldemokracija danas ne može biti ono što je bila prije 20 ili 30 godina.
Štite ono što muže zaštititi
Milanović se osvrnuo na nedavno održani referendum o braku i mogućnost održavanja onoga o ćirilici.
– Sa stajališta prava tih zajednica, referendum o braku je nebitan, dok se isto ne može reći za onaj o ćirilici. Tako nešto ne bute vidjeli u Njemačkoj ili Finskoj, komentirao je premijer i dodao kako oni kao vlada nemaju veze s neoliberalizmom te pokušavaju zaštititi ono što se još može zaštititi.
Upitan za komentar izvozne politike, Milanović je kazao kako će HBOR ubuduće biti fokusiran na komponente s izvoznom komponentom.
– Nećemo davati novac na gluposti. Ako si sposoban izvoziti, pomoći ćemo ti da izvoziš još više. Problem Hrvatske je u stagnaciji , rekao je Milanović. O monetizaciji autocesta premijer je istaknuo kako su ‘one naše te nam ih nitko ne može oduzeti’.

Pravo i obaveza
Upitan misli li da bi trebao neke stvari rješavati odmah poput slučaja Šegona, premijer je odgovorio kako se ta situacija nije mogla riješiti brže.
– Jedan sud je zakon primijenio, a drugi nije. Imam li pravo to reći? Sada imam ne samo pravo, nego i obavezu. Sucima ne možemo ništa i tu ne mogu ništa promijeniti, komentirao je odluke o izručenjima Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.
Kako si dopuštate da vas proglašavaju zaštitnikom Udbe, upitao je Bolković Milanovića
– Ja se nadam da je javnost svjesna kako nema ničega opipljivog radi čega bi nas mogli napadati. Za mene bivši udbaš ne znači ništa posebno. Svi koji su provodili zločine za mene su loši ljudi. Oni koji mijenjaju stavove poput čelnika najveće oporbene stranke za mene nemaju nikakav moralni standing, rekao je Milanović.

Nema sukoba u stranci
Milanović tvrdi kako u SDP-u nema nikakvih sukoba, a na pitanje o njegovom odnosu sDavorom Bernardićem rekao je:
– Ja ne volim populiste, moš’ me ubit!
Upitan za komentar svog govornog stila i korištenje sintagmi poput ‘magle rate’ rekao je kako su metafore uobičajene i u američkoj politici.
– Nisam uličar, ali nisam odrastao u laboratoriju u Zurichu, kazao je Milanović.
Opisao je svoj uobičajen radni dan:
– Ja ne radim na šalteru. Liježem jako kasno. Ustajem u 7. U vladi sam prije 9. Moje odgovornosti su takve da mi nikad koncentracija ne popusti. Moraš se prilagoditi i drugim ljudima. Ja mislim da je moj ritam normalan. Ja nisam klasični činovnik, a moje radno vrijeme je uvijek sa mnom. Ako odem na Sljeme, moj posao je uvijek sa mnom, komentirao je.
Osvrnuo se i na poruku redateljice Jasmile Žbanić koja ga je iz Tuzle ‘potjerala kući’.
– Prije emisije sam čuo za njenu poruku. Ona je u Hrvatskoj dobila 3 milijuna kuna za film koji će vidjeti 100 ljudi. Ja joj kažem dobrodošla, kazao je premijer.

Izvor: Večernji list