Ministar Hadžić: Izgradnjom cestovnog koridora Neum neće biti izoliran

Hrvatska je sklona umjesto skupog Pelješkoga mosta graditi cestovni koridor preko teritorij Bosne i Hercegovine. No, ideja o cesti koja bi se gradila u zaleđu Neuma, nije u tom gradiću dočekana s oduševljenjem. I lokalne vlasti, i stanovnici toga grada tvrde da bi izgradnjom žicom ograđenom cestovnog koridora bili odsječeni, getoizirani.

Bosanskohercegovački ministar prometa Damir Hadžić došao je umiriti Neumljane koji se plaše getoizacije. “Nesporna je činjenica da mi Neum ne želimo na bilo koji način izolirati”, izjavio je Hadžić, prenosi Dnervnik.hr.

Neumljani su mu povjerovali, ali uz uvjet da se koridor udalji od grada. “Mi smo za autocestu koja ide Popovim poljem ili neko drugo rješenje koje neće djeliti općinu Neum na dva djela”, kaže Živko Matuško, načelnik općine Neum.

No, hrvatska je strana odustala od autoceste – predlaže gradnju brze cesta za slobodni prolazak i cesta s graničnim prijelazima za Neum i Hercegovinu na koje se dolazi preko kružnih tokova u Hrvatskoj. Pet i pol kilometara cesta izgradilo bi se za 40 milijuna kuna.

Pelješki bi most stajao 2 milijarde kuna, 50-ak puta sviše od brze ceste.

Za Hrvatske prijevoznike je ideja o koridoru kroz Neum prihvatljiva. “Mislimo da bi to jako puno značilo pogotovo kad bude šengenski režim za prijevoznike, Ne samo Hrvatske nego sve koji koriste ovaj koridor”, smatra Marijan Banelli, predsjednik hrvatske Udruge autoprijevoznika.

Plan je da se brza cesta ogradi ogradom pa strogi schengenski pregledi ne bi bili potrebni. Pojednostavio bi se time prolazak roba i putnika. Ako se dvije zemlje na kraju i dogovore oko koridora, prije prve lopate blagosloviti ga treba i Bruxelles, objavio je Dnevnik.hr.