Uzdrmana optužnica protiv Puma, iskaz svjedoka-pokajnika proglašen nezakonitim

pume-sudjenje
Iskaz kojim je bivši pripadnik 7. gardijske brigade “Pume” Ivica Krklec u policiji priznao krivnju i teretio svog zapovjednika Tihomira Šavorića i suborca Alena Topleka za ubojstvo četvero civila u BiH u akciji “Južni potez” 1995. zagrebački Županijski sud danas je izdvojio iz spisa ocjenivši ga nezakonitim.

Krklec je u lipnju 2011. dao iskaz u zagrebačkoj policiji u nazočnosti odvjetnika Dragana Baltića kojeg mu je dovela policija i koji mu je savjetovao da prizna krivnju. Krklec je to i učinio i pritom je teretio i dvojicu suoptuženika, no njegov novi branitelj po službenoj dužnosti Josip Reljić zatražio je od sudskog vijeća, pred kojim se od veljače vodi postupak, izdvajanje iskaza iz spisa.

Vijeće suca Tomislava Juriše na današnjem je ročištu odlučilo izdvojiti spis ustvrdivši kako je u slučaju Krkleca povrijeđena Europska konvencija o ljudskim pravima i njegovo pravo na pravično suđenje jer mu policajci prilikom uhićenja nisu predočili za što ga se sumnjiči, nisu mu omogućili nesmetanu komunikaciju s odvjetnikom niti su odvjetniku dali uvid u spis.

Na tu odluku zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, a do konačne odluke o zakonitosti iskaza suđenje će biti prekinuto.

Obrane trojice optuženika smatraju da je odlukom suca Juriše optužnica uzdrmana, odnosno cijeli slučaj doveden u pitanje. Tvrde, naime, da tužiteljstvo osim Krklecova nezakonitog iskaza nema nikakve druge dokaze.

Šavorić je, inače, danas u svojoj obrani ponovo odbacio optužbe da je počinio ratni zločin, to jest naredio ubojstva civila kod Mrkonjić Grada u BiH, naglasivši da je dva mjeseca prije akcije “Južni potez” kod Knina UNPROFOR-u predao 1500 srpskih civila kojima nije pala dlaka s glave.

Šavorića se tereti da je 10. listopada 1995. nepoznatim pripadnicima brigade zapovjedio da hicima iz automatskih pušaka ubiju dvoje nepoznatih civila, muškarca i ženu u dobi od oko 40 godina. Idućeg je dana, prema optužnici, Toplek iz automatske puške ubio ženu u dobi od oko 60 godina i njezino tijelo odvukao s ceste i ostavio u kanalu, a potom je Krklec na Šavorićevu zapovijed ubio muškarca u dobi od oko 50 godina.

Šavorićevi suoptuženici brane se sa slobode, a on je u pritvoru u Remetincu od listopada 2009. kada je uhićen s još šestoricom suboraca zbog strijeljanja šestorice ratnih zarobljenika pripadnika vojske tzv. Republike Srpske u akciji “Maestral 2”, u rujnu 1995. kod Glamoča u BiH. Za taj je zločin s još njih četvoricom nepravomoćno osuđen potkraj listopada prošle godine. Dobio je šest godina zatvora.