Ministri BiH i Hrvatske potpisali sporazum o policijskoj suradnji

Sporazum o policijskoj saradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske potpisan je danas u Sarajevu.

Dokument, kojim se otvara mogućnost za ostvarivanje još intenzivnije saradnje policijskih agencija dviju zemalja, potpisali su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Ministar Karamarko izjavio je da potpisivanje ovog sporazuma, kao i uopće jačanje saradnje u sektoru sigurnosti omogućavaju sigurnosnim institucijama i policijskim agencijama da budu korak ispred kriminalaca i kriminalnih skupina na unutarnjem, regionalnom i globalnom planu.

“Organizirani kriminal i terorizam su globalne pojave i jedino ih na taj način možemo i rješavati”, kazao je Karamarko.

Na značaj jačanja saradnje policijskih agencija i efikasnije razmjene informacija ukazao je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, uz napomenu da je jedino koordiniranom suradnjom moguće suprotstaviti se organiziranom kriminalu i kriminalu uopće.

“Regionalna borba protiv organiziranog i prekograničnog kriminala, kao i razmjena iskustava, izravna saradnja i podrška, predstavljaju prioritet od kojeg se ne smije odustati”, istaknuo je Ahmetović.

O tome, kako je kazao, svjedoče i dosadašnje uspješne akcije policijskih agencija BiH i RH na suzbijanju međunarodnih organiziranih kriminalnih grupa realizirane pod kodnim nazivima – “Magla”, Prenj”, “Split”, “Vršani”, “Dunav”…

Danas potpisani sporazum aktualizira i nadograđuje Sporazum o policijskoj saradnji između dviju zemalja iz 2002. godine.