Mladen Vuković osvojio nagradu na festivalu humora u Libanonu

Humorist i novinar Mladen Vuković na 10. jubilarnom festivalu humora u Libanonu osvojio je svojim aforizmima jednu od 25 nagrada za kreativnost na natječaju na koji su pristigli radovi 1.341 pisca na 23 jezika i dijalekta.

Ovu je nagradu utemeljio 2002. zakladnik i mecena Naji Naaman, a dodjeljuje se autorima s najviše oslobođenih književnih izričaja u sadržaju i stilu, s ciljem da ožive i razvijaju sve ljudske vrijednosti, priopćio je danas Mladen Vuković.

Po Vukovićevim riječima, Naji Naaman je još kao penaestogodišnjak izjavio da slobodna i otvorena kultura čine mir.

Sa 17 godina Naaman je osnovao prvu od nekoliko međunarodnih dobrotvornih udruga i od tada stalno promiče međunarodnu kulturnu suradnju rušeći granice između religija i civilizacija, trudeći se da globalizira darivanje kulture, pojasnio je Vuković. Dodao je kako Naaman svojim novcem plaća prevođenje djela iz svjetskih književnosti na arapski jezik te ih objavljuje a knjige besplatno daje ljudima.

Od autora iz jugoistočne regije za kreativnost su osim Vukovića nagrađeni i aforisti Franci Ćeć (Slovenija), Grujo Lero (Bosna i Hercegovina), Milan Beštić (Srbija) i Vasil Tolevski (Makedonija).

Po izboru Mladena Vukovića ovog ljeta u Rumunjskoj će biti tiskana knjiga Hrvatski aforizam sa satiričnim mislima 30 suvremenih hrvatskih aforista. Aforizme prevodi Goran Mrakić, a nakladnik Valeriu Butulescu taj će izbor postaviti i na vodećoj aforističkoj web stranici citatopedia.net u Rumunjskoj.

Vuković jednom tjedno na Radio-Splitu uređuje i vodi humorističku emisiju “Kad se smijah tad i bijah”.