MOL hrvatskoj Vladi: Mi vama prepuštamo RH i BiH, vi nama Srbiju i Sloveniju

Hrvatskoj Vladi je stigao prijedlog čelnika mađarskog MOL-a o budućoj strateškoj suradnji hrvatske nacionalne naftne kompanije i MOL-a. Ponuda glasi: “Preuzmite MOL-ove benzinske postaje u Hrvatskoj i BiH, a zauzvrat se zauvijek odreknite poslovanja na tržištima Slovenije i Srbije”, piše Večernji list.

Ne zna se je li to službeni prijedlog ili neformalna ideja, no sadržaj ponude je neosporno radikalan.

Temeljem njega Ina i MOL jasno bi podijelili svoje poslovne zone interesa u regiji. Ina bi se koncentrirala na svoja dva glavna tržišta Hrvatsku i BiH, gdje bi od MOL-a preuzela njegove maloprodajne objekte – Tifon u Hrvatskoj te 50 posto Energopetrola u BiH. Uz to, Ina bi se razvijala i na tržištima Albanije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. S druge strane, MOL bi otkupio Inine postaje u Sloveniji, pa hrvatska kompanija više ne bi poslovala u toj državi i u Srbiji, doznaje Večernji.

MOL traži i da se izdvoji 300 stručnjaka iz Naftaplina u novu zajedničku kompaniju Ine i MOL-a za istraživanje i razvoj.

Prema prijedlogu formiranja nove zajedničke kompanije za istraživanje, Vlada ima negativan stav jer je Naftaplin zapravo najprofitabilniji dio Ine, i tu ideju u Vladi tumače kao cijepanje Ine, čime bi utjecaj države bio dodatno razvodnjen, prenosi Poslovni.hr.

“Nema šanse da na to pristanemo. Svi znaju da je istraživanje i razvoj Inin ‘forte’ i najprofitabilniji dio. Izdvajanjem tog dijela Ina bi praktički prestala biti vertikalno orijentirana kompanija, a to bi vrlo brzo negativno utjecalo i na ostale sektore, poput rafinerija i maloprodajne mreže”, kaže Večernjakov sugovornik.