Montgomery: Dayton je zasutavio rat, ali nije provediv u praksi

Zapad pravi katastrofalnu grešku inzistiranjem da se u BiH održi “status quo” i time što odbija razmotriti alternativna rešenja za budućnost BiH, izjavio je William Montgomery, bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji, u intervjuu beogradskom “Pressu”, ističući da međunarodna zajednica mora hitno promijeniti svoju politiku prema BiH, koja ide isključivo u korist bošnjačkim nastojanjima.

Montgomery smatra da BiH i dalje opstaje samo zahvaljujući snažnom prisustvu međunarodne zajednice. “Dayton je zaustavio rat, ali je, s druge strane, stvorio sustav koji nije provodiv u praksi. Tri naroda su i dalje ekstremno podijeljena. Srbi doživljavaju RS kao svoju državu, Hrvatima se ne sviđa što nemaju svoj entitet, a Bošnjaci su odličan primjer problema s kojim se BiH danas suočava”, izjavio je Montgomeri.

Zamoljen da pojasni kako su Bošnjaci problem, Montgomery je rekao: “Oni nastavljaju vjerovati u ideju jedinstvene zemlje, baš kao što su to činili i 1991. godine. Zbog ratnih stradanja, vjeruju da imaju pravo odlučivati o sudbini cijele BiH, a neki ekstremisti čak prijete da će upotrijebiti i nasilje ako se poduzme neka akcija koja bi narušila njihov koncept te države.”

Međunarodna zajednica je, po njegovu mišljenju, u suštini, još ujedinjena oko svoje dugoročne politike prema BiH. “I najnovija inicijativa njemačke kancelarke Angele Merkel uklapa se u takvo mišljenje i tu nema nekih posebnih odstupanja. Sve više pojedinaca u Europi otvara pitanje takvog pristupa rješavanju problema u zemlji, a očekujem da će se takav trend nastaviti i u budućnosti”, izjavio je Montgomeri.

“Prilično sam siguran da će, kako vreme bude odmicalo, doći do priznanja na Zapadu, ali i u samoj BiH da stvari u zemlji ne funkcioniraju i da se na pregovaračkom stolu moraju naći i alternativna rešenja”, rekao je Montgomery.

Istaknuo je kako ne vjeruje da bi se Milorad Dodik mogao odlučiti na raspisivanje referenduma: “Uveren sam da će igrati na kartu vremena, baš kao što je radio i Milo Đukanović s osamostaljenjem Crne Gore. U svakom slučaju, međunarodna zajednica mora biti pažljiva kako ga ne bi isprovocirala da preduzme takav korak.”

U tom smislu se Montgomery, kako je rekao, dijelom slaže s nekim mišljenjima da je vrijeme na strani Milorada Dodika, ali je dodao i da narod u BiH plaća veoma visoku cijenu zbog tog vremena re da je “mogućnost i eskalacije i tihog konflikta kronično je prisutna”.

“Međunarodna zajednica hitno mora promijeniti svoju politiku prema BiH, koja ide isključivo u korist bošnjačkim nastojanjima. Također, mora se odustati od stava da je isključivo Dodik problem, jer on iznosi mišljenje goleme većine Srba”, rekao je Montgomery.

Po njegovom mišljenju, postoje mnoge sličnosti između Jugoslavije pred raspad i slike današnje BiH, ali se, naglasio je, ne smije zanemariti da danas ni Hrvatska ni Srbija nemaju nikakvog interesa poticati nasilje u BiH.